search-button
cross-out

Γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο από τον Γιώργο Λέκκα

Γαλατόπιτα με τραγανό φύλλο από τον Γιώργο Λέκκα

Μερίδες : 18

Χρόνος προετοιμασίας : 20΄

Χρόνος εκτέλεσης: 1 ώρα

Για τη γέμιση:

2 λίτρα γάλα πλήρες πρόβιο ή αγελάδας

130 γρ. βούτυρο ανάλατο

100 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

100 γρ. αλεύρι

200 γρ. ζάχαρη

5 γρ. ξύσμα από λεμόνι

1 κάψουλα βανιλίνη

400 γρ. αυγά (από περίπου 8 μέτρια αυγά), ελαφρώς χτυπημένα

Για τα φύλλα

8 φύλλα κρούστας

200 γρ. βούτυρο για τα φύλλα

100 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα

100 γρ. αμύγδαλα ψιλοκομμένα

30 γρ ζάχαρη

15 γρ κανέλα

Για τη γέμιση: Σε μια κατσαρόλα ρίξτε το γάλα μαζί με το βούτυρο και βράστε σε χαμηλή φωτιά. Μόλις αρχίσει και λιώνει το βούτυρο, προσθέστε το σιμιγδάλι, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού. Με γρήγορες κινήσεις ανακατέψτε με τον αυγοδάρτη για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και να μην σβολιάσει.

Μόλις πάρει μια βράση το μείγμα, αποσύρετε από τη φωτιά και αφήστε το για 20 λεπτά να κρυώσει. Ανακατέψτε κατά διαστήματα για να μην πιάσει πέστα. Στη συνέχεια χτυπήστε τα αυγά σε ένα βαθύ μπόλ και ρίξτε τα στην κρέμα. Με την βοήθεια του αυγοδάρτη ανακατέψτε γρήγορα για να έχετε καλή απορρόφηση και να μην ψηθούν τα αυγά.

Στο ταψί: Βουτυρώστε ένα πυρίμαχο σκεύος 20 x 30 εκ και απλώστε ένα φύλλο κρούστας. Βουτήξτε το πινέλο στο βούτυρο και αλείψτε το φύλλο. Βάλτε σε ένα μικρό μπόλ τα καρύδια, το αμύγδαλο, την κανέλα, και τη ζάχαρη και ανακατέψτε.

Πασπαλίστε με το μείγμα καρύδια το βουτυρωμένο φύλλο και συνεχίστε την ίδια διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα. Αδειάστε πάνω από τα φύλλα την κρέμα. Πασπαλίστε με ζάχαρη και κανέλα. Γυρίστε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα. Προθερμένετε τον φούρνο και ψήνετε (αντιστάσεις πάνω κάτω) στην προτελευταία σχάρα στους 180οC για 50-60΄περίπου έως ότου το γλυκό ροδίσει. Αφήστε την γαλόπιτα να κρυώσει και κόψτε σε κομμάτια.

Tip : Για να γίνει ποιο ελαφριά η κρέμα βάλτε μισό πρόβιο και μισό αγελαδινό γάλα Προσθέστε όποιο μπαχαρικό θέλετε στην κρέμα για άρωμα π.χ μαστίχα.

 

Cooking

Latest

zinapost.gr