Λαγάνα από την Εύα Παρακεντάκη

Λαγάνα από την Εύα Παρακεντάκη

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα δεν γίνεται!

Φέτος τολμήστε να φτιάξετε τη δική σας ακολουθώντας την συνταγή της Εύας.

Υλικά

  • 400 γραμμάρια νερό
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 3 κουταλιές  της σούπας ταχίνι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 25 γραμμάρια νωπή μαγιά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 200 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
  • 300 γραμμάρια σταρένιο αλεύρι

 

Για τη γυαλάδα και το στόλισμα

  • 1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη
  • 3 κουταλιές της σούπας νερό
  • 1 κουταλιά του γλυκού μέλι
  • 100 γραμμάρια λευκό σουσάμι
  • 50 γραμμάρια μαύρο σουσάμι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα μπολ βάζουμε εκατό γραμμάρια χλιαρό νερό, όλο το  μέλι, όλητη μαγιά και ανακατεύουμε πολύ καλά για να διαλυθούν. Προσθέτουμε τρεις κουταλιές αλεύρι σκληρό και σκεπάζουμε με ένα πανί. Το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ανέβει για περίπου μισή ώρα. Σε ένα άλλο μπολ  βάζουμε το υπόλοιπο νερό, το ταχίνι και το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς το ταχίνι. Αυτό το μείγμα το προσθέτουμε στο διάλυμα της μαγιάς μαζί με το αλάτι και σιγά-σιγά τα άλευρα μέχρι να έχουμε μία κανονική εύπλαστη ζύμη. Την σκεπάζουμε και την βάζουμε στο φούρνο στους 50 βαθμούς μέχρι να ανέβει, περίπου 1 ώρα. Αφού ανέβει χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο και πλάθουμε απλώνοντας με τα χέρια το ζυμάρι μας στο κλασικό σχήμα οβάλ που έχουν οι λαγάνες. Σε δύο διαφορετικά ταψιά που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρτί και έχουμε πασπαλίσει με σταρένιο αλεύρι τοποθετούμε τις λαγάνες μας και τις αφήνουμε να ανέβουν ξανά. Διαλύουμε τη ζάχαρη και το μέλι στο χλιαρό νερό και με ένα πινέλο περνάμε την επιφάνεια της λαγάνας, τέλος πασπαλίζουμε με τα σουσάμια που έχουμε πριν αναμίξει και με τα δάκτυλά μας κάνουμε τα χαρακτηριστικά βαθουλώματα στην επιφάνεια της. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας πάνω κάτω στους 200 και ψήνουμε τις λαγάνες μας για περίπου μισή ώρα. Όταν έχουν ψηθεί και από κάτω είναι έτοιμες.

Λίγα λόγια για την Εύα

H Εύα Παρακεντάκη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις  και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .

  Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης .

Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  σε σχολές μαγειρικής.

Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της  Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.

 

Που θα την βρείτε:

https://evaparakentaki.com/

https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/

https://www.instagram.com/eva_parakentaki/

https://www.facebook.com/EvaInTasteland/

Δημοφιλη Αρθρα

Διαβάστε Επίσης

Όλες οι ειδήσεις εδώΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ