Αγιορείτικος χαλβάς εύκολος και πεντανόστιμος!

Αγαπημένο παραδοσιακό γλυκό που ενθουσιάζει μικρούς και μεγάλους! Όταν το φτιάχνουν οι νοικοκυρές, το σπίτι μοσχοβολά κανέλα και αναδύεται μια γλυκιά θαλπωρή.

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς τρώγεται συνήθως σε περιόδους νηστείας καθώς δεν περιέχει αρτύσιμα υλικά. Στο Άγιον Όρος, όμως, οι μοναχοί φτιάχνουν και χαλβά αρτύσιμο, με γάλα, για τις περιόδους που καταναλώνονται γαλακτοκομικά προϊόντα.

Τα υλικά που θα χρειαστούμε για τον αγιορείτικο χαλβά είναι:

250γρ. σιμιγδάλι χονδρό
1 κουτί γάλα εβαπορέ
200γρ. ζάχαρη
1 βανίλια
Νερό
150γρ. βούτυρο

Επί το έργον:

Καβουρντίζουμε το σιμιγδάλι στο βούτυρο. Αναμειγνύουμε το γάλα με ισόποσο νερό και το βράζουμε με τη ζάχαρη ώσπου να φουσκώσει. Μετά το ρίχνουμε στο σιμιγδάλι και ανακατεύουμε σε σιγανή φωτιά ώσπου να πήξει. Λίγο πριν το κατεβάσουμε, ρίχνουμε τη βανίλια.

*Από το βιβλίο «Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές» του μοναχού Νικήτα

Πηγή:mounathos-eshop.gr

dogma.gr