search-button
cross-out

Galette φράουλας: Μια… νόστιμη “φωλιά”

Galette φράουλας. Μια αφράτη, μπισκοτένια “φωλιά” με μια ολόγλυκη σάλτσα από φρέσκες φράουλες στο εσωτερικό της.
Galette φράουλας: Μια… νόστιμη “φωλιά”

Η βάση αυτής της φρουτένιας τάρτας, της galette, είναι μια εύκολη ζύμη που δεν απαιτεί ιδιαίτερη δεξιοτεχνία ούτε στην παρασκευή ούτε στο άπλωμα της.

Πρόκειται για μια ζύμη, που μοιάζει πολύ στην κλασική τάρτα και μπορεί εύκολα να γεμιστεί με ο,τι αγαπάτε, ο,τι αφθονεί λόγω εποχής ή ο,τι σας περισσεύει.

Η galette νοστιμίζει πάρα πολύ με την προσθήκη του τριμμένου αμυγδάλου, οπότε καλό είναι να μην την παραλείψετε. Όταν ένας ξηρός καρπός ψηθεί με βούτυρο, καταλαβαίνετε το αποτέλεσμα φαντάζομαι. Άρα, το αμύγδαλο είναι must στην galette.

Η σάλτσα φράουλας είναι και αυτή κάτι εύκολο. Αρκεί λίγη ζάχαρη, κάτι αρωματικό που σας αρέσει όπως βανίλιας ή ξύσμα εσπεριδοειδών ή κάποιο λικέρ. Μπορείτε να επιλέξετε εσείς τί προτιμάτε και τί ταιριάζει με τα φρούτα που θα χρησιμοποιήσετε, γιατί μπορείτε να βάλετε όποιο φρούτο θέλετε, ακόμα και συνδυασμό.

Μπορείτε να επιλέξετε -εκτός από φράουλες- σμέουρα, μύρτιλα, βερίκοκα, ροδάκινα, κεράσια, νεκταρίνια και ο,τι άλλο σας έρθει στο νου. Ο Μάιος είναι ο μήνας της φράουλας, η γεύση τους είναι πολύ γλυκιά, η τιμή δεν είναι τόσο απαγορευτική πια όσο στην αρχή της εμφάνισής τους, οπότε η galette φράουλας είναι ένα καλό… ξεκίνημα.

Το καλοκαίρι όμως είναι… γύρω μας, πλησιάζει, οπότε όλο και κάποια galette σας βλέπω να… σκαρώνετε από δω και μπρος.

ΥΛΙΚΑ

Για την galette

200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 γρ. Αμύγδαλα όσο πιο λεπτοαλεσμένα μπορείτε

150 γρ. βούτυρο αγελαδινό σε κύβους, κρύο

25 γρ. άχνη

1 αυγό

ξύσμα από μισό μικρό λεμόνι

μια “τσιμπιά” αλάτι

Για τη γέμιση

450 φράουλες

50 γρ. ζάχαρη

15 γρ. κορν φλάουρ

1 ασπράδι

1 κουταλιά εκχύλισμα βανίλιας ή ένα φακελάκι άρωμα βανίλιας

1 κουταλιά της σούπας κρέμα βαλσαμικού ξυδιού (μπορείτε και με γεύση)

ξύσμα από μισό μικρό λεμόνι

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι (προαιρετικά)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Στον κάδο του μίξερ ή ενός μεγάλου multi βάζουμε όλα τα υλικά για την galette, προσθέτουμε και 2 κουταλιές της σούπας κρύο νερό και αναμειγνύουμε μέχρι να έχουμε μια ομοιόμορφη ζύμη. Αν το ζυμώσουμε στο χέρι θέλει λίγη προσπάθεια γιατί το κρύο βούτυρο δεν διευκολύνει πολύ την κατάσταση. Καλύπτουμε τη ζύμη με μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστούμε. Σε ένα μεγάλο μπολ καθαρίζουμε τις φράουλες από τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε σε φέτες. Προσθέτουμε το ξύσμα, τη ζάχαρη, το κορν φλάουρ, το ασπράδι, τη βανίλια, την κρέμα βαλσαμικού και το πιπέρι και ανακατεύουμε καλά. Είναι καλή ιδέα να “χτυπήσετε” λίγο το ασπράδι πριν το ρίξετε στις φράουλες γιατί έτσι ανακατεύεται πιο εύκολα. Αφήνουμε τις φράουλες στην άκρη. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο. Κόβουμε δύο μεγάλα κομμάτια χαρτί ψησίματος. Βάζουμε το ένα στον πάγκο εργασίας σας, ακουμπάμε πάνω τη ζύμη και καλύπτουμε με το άλλο. Με έναν πλάστη “ανοίγουμε” τη ζύμη σε φύλλο. Το πάχος του να είναι τέτοιο ώστε να μην τρυπάει εύκολα και να μπορείτε να το δουλεύουμε με άνεση. Υπολογίζουμε να είναι μισό εκατοστό, όχι περισσότερο. Επίσης, είναι βοηθητικό να είναι κρύα η ζύμη. Φροντίζουμε το φύλλο να είναι όσο στρογγυλό γίνεται και να έχει διάμετρο περίπου 28-32 εκατοστά. Απλώνουμε τις φράουλες πάνω στο φύλλο αφήνοντας περιθώριο γύρω γύρω 2-3 δάχτυλα. Γυρίζουμε το αδειανό τμήμα του φύλλου προς τα μέσα, ίσα να κλείσει στην περιφέρειά της η galette. Δεν καλύπτουμε εντελώς τις φράουλες. Δείτε το βίντεο, είναι κατατοπιστικό. Έχουμε προθερμάνει τον φούρνο στους 170 βαθμούς με αέρα. Ψήνουμε την galette για 35 με 40 λεπτά. Την αφήνουμε να κρυώσει, αν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη άχνη και την σερβίρουμε σκέτη, με παγωτό ή creme fraiche.

Δείτε την συνταγή

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

zinapost.gr