Μαρμελάδα κόκκινης πιπεριάς – και γλυκιά και πικάντικη!

Μαρμελάδα αλλιώς, από πιπεριές Φλωρίνης, κατακόκκινη, γευστική, με μια υποψία καυτερού

Οι σαρκώδεις πιπεριές Φλωρίνης δίνουν τέλεια υφή στη μαρμελάδα, το τζίντζερ και η καυτερή πιπεριά την κάνουν “τόσο όσο” πικάντικη, το μηλόξιδο και η ζάχαρη ανεβάζουν την ένταση της γεύσης της. Οι μαρμελάδες από ζαρζαβατικά μπήκαν τα τελευταία χρόνια στη ζωή μας, έδωσαν όμως αυτό που έλειπε!

Με μαρμελάδες από πιπεριές, από ντομάτες, από κρεμμύδια, από καρότα, από πορτοκαλί κολοκύθα, με μαρμελάδες με συνδυασμό φρούτων και λαχανικών μπορείτε να κάνετε μικρά θαύματα στο φαγητό.

Αν μάλιστα, προσθέσετε και μπαχαρικά -όπως κόλιανδρο, αστεροειδή γλυκάνισο, γαρύφαλλο- τότε θα έχετε φτιάξει ένα πολύ ιδιαίτερο τσάτνεϊ. Με τις μαρμελάδες ή τα τσάτνεϊ ενισχύετε πολύ τις σάλτσες ντομάτας για τα ζυμαρικά, συνοδεύετε τα ψητά κρέατα, έχετε ένα ιδανικό συνοδευτικό για την ποικιλία των τυριών σας, φτιάχνετε μοναδικά “καναπεδάκια” με ωραία ψωμιά ή κρακερς, ακόμα και να γλασάρετε κομμάτια κρέατος που ψήνετε στον φούρνο. Είναι προτιμότερο να κάνετε μικρότερες ποσότητες ώστε να καταναλωθούν γρήγορα και να φτιάξετε πάνω από μια μαρμελάδα. Έτσι, θα έχετε εύκολα έναν τρόπο να μετατρέψετε ένα τραπέζι ή ένα κάλεσμα της τελευταίας στιγμής σε μια φινετσάτη πρόταση σερβιρίσματος.

ΥΛΙΚΑ

600 γρ. πιπεριές Φλωρίνης

1 μικρή καυτερή πιπεριά

½ μήλο

1 μικρή, ώριμη και σφικτή ντομάτα

1 μικρό ξερό κρεμμύδι

1-2 σκελίδες σκόρδο

200 ml μηλόξιδο

200 γρ. ζάχαρη (καλύτερα καστανή)

1 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο τζίντζερ τριμμένο (αν σας αρέσει η ένταση που δίνει το τζίντζερ, βάλτε περισσότερο, 1 κουταλιά της σούπας, ταιριάζει πολύ)

1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 κουταλιά της σούπας πελτέ (προαιρετικά)

αλάτι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένουμε τις πιπεριές. Αφαιρούμε τα σπόρια και τις κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια. Τις βάζουμε σε μπλέντερ και τις πολτοποιούμε. Αν θέλετε μπορείτε να αφήσετε τα σπόρια από την καυτερή πιπερίτσα και περισσότερη αψάδα. Πολτοποιούμε την ντομάτα, το κρεμμύδι, το σκόρδο, το μήλο και τα βάζουμε όλα μαζί σε ευρύχωρη και πλατιά κατσαρόλα. Ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού χοντρό αλάτι και αφήνουμε να πάρουν βράση. Χρειάζεται περίπου 15 λεπτά βρασμού σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μηλόξιδο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το τζίντζερ. Χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να βράσει το μείγμα μέχρι να “γυαλίσει”, ένδειξη ότι έχει δέσει. Αυτό θα πάρει περίπου 45-50 λεπτά. Προσθέτουμε τον χυμό από μισό λεμόνι, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

Βάζουμε την καυτή μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε, τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν και η μαρμελάδα πιπεριάς είναι έτοιμη.

Δείτε όλη την συνταγή εδώ