search-button
cross-out

Σπετζοφάι, ένας μερακλίδικος μεζές!

Σπετζοφάι μερακλίδικο, με ωραίο λουκάνικο, με πράσινες και κόκκινες πιπεριές, με μια υποψία πικάντικου, όσο ο καθένας αντέχει
Σπετζοφάι, ένας μερακλίδικος μεζές!

Το σπετζοφάι έχει περήφανη καταγωγή από το πανέμορφο Πήλιο, είναι γενικά ένα χαρακτηριστικό φαγητό της Μαγνησίας. Οι μακρινές ρίζες όμως βρίσκονται στη γειτονική Ιταλία.

Speziato στα ιταλικά είναι ο πικάντικος. Σπέντζες στη Μαγνησία λένε τις πιπεριές, οπότε το όνομα σπετζοφαι περιγράφει το το πιάτο με τα λουκάνικα και τις πιπεριές σε πικάντικη σάλτσα.

Ενίοτε στο σπετζοφάι οι συνταγές έχουν κρεμμύδι και σκόρδο, άλλες φορές συναντάμε και μελιτζάνες μαζί με τις πιπεριές, ενώ σε άλλες εκτελέσεις το σπετζοφάι μαγειρεύεται με όσπρια όπως μαυρομάτικα φασόλια ή γίγαντες. Τα όσπρια “αγαπούν” τη λιπαρότητα των λουκάνικων και την αψάδα τους, και το “πάντρεμα” είναι επιτυχημένο. Στο foodurismo θα θυμάστε την συνταγή “λουκάνικα με κάρι και ρεβύθια”.

Στο σπετζοφάι μας ξανά… Διαλέξτε λουκάνικα που σας αρέσουν, χωριάτικα, με πράσο ή πάπρικα ή πορτοκαλί, ο,τι αγαπάτε. Και κάντε τη σωστή κίνηση να κάνετε το φαγητό λιγάκι καυτερό, του ταιριάζει. Το σπετζοφάι δεν είναι λουκάνικα με πιπεριές κοκκινιστά, οπότε αναλόγως κάντε τα κουμάντα σας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λουκάνικα πικάντικα αλλά και να βάλετε εσείς μια επιπλέον… κάψα. Χρησιμοποιήστε μπούκοβο, και γλυκό και καυτερό. Το γλυκό μπούκοβο μην το υποτιμάτε, ενισχύει την αίσθηση που αφήνουν τα πιπέρια γενικά. Όσο για το καυτερό, εκεί είναι όλα στο χέρι σας. Το ρίχνετε κατά βούληση και σύμφωνα με τις αντοχές των συνδαιτυμόνων. Στη συγκεκριμένη συνταγή, χρησιμοποίησα μια καυτερή κόκκινη πιπεριά, έβαλα γλυκό μπούκοβο, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και έτσι μαγείρεψα το φαγητό. Το αποτέλεσμα ήταν μιας ήπιας έντασης αψάδα, κι αυτό γιατί η παρέα που το γεύτηκε δεν είχε τις ίδιες αντοχές στο καυτερό.

Όταν το σέρβιρα όμως, έβαλα πλάι στο σπετζοφάι ένα μικρό μπολ με πολύ καυτερό μπούκοβο, με σπόρους και αποξηραμένη φλούδα πιπεριάς, που ο καθένας πρόσθετε στο πιάτο του όσο καυτερό μπούκοβο ήθελε. Έτσι ο καθένας πήρε… φωτιά μέχρι εκεί που ήθελε.

Το σπετζοφάι έχει ως ιδανική συνοδεία ένα ωραίο τσίπουρο και από εκεί κι έπειτα του ταιριάζει ένα καλό ζυμωτό ψωμί, φρέσκιες σπιτικές τηγανιτές πατάτες ή ρύζι.

Υλικά για σπετζοφάι 

600 γρ. λουκάνικα

4 πιπεριές κέρατο πράσινες

3 πιπεριές Φλωρίνης

1 καυτερή πιπεριά πράσινη ή κόκκινη

300 γρ. ντομάτες (χυμός μαζί με κομμάτια από ντομάτα, φρέσκια ή κονκασε)

100 ml κόκκινο κρασί ή τσίπουρο

1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό

1 κ.γ μπούκοβο καυτερό (προαιρετικά)

1κ.σ. ζάχαρη

1 κ.σ. ανάμεικτα ξερά μυρωδικά (χρησιμοποίησα έτοιμο μείγμα αλατιού με μυρωδικά Προβηγκίας, υπάρχει στα μπαχαράδικα) μπορείτε αντί για αυτό να βάλετε ρίγανη, θυμάρι, θρούμπι, ματζουράνα

60 ml ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τις πιπεριές. Βάλετε ένα μεγάλο τηγάνι ή μια ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά. Βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά και ρίχνετε τις πιπεριές να σωταριστούν. Ρίχνετε το αλάτι, τα ξερά μυρωδικά, το μπούκοβο και ανακατεύετε καλά. Η ένταση της φωτιάς να είναι δυνατή αλλά να προσέχετε μην καούν οι πιπεριές. Ανακατεύετε για περίπου 4-5 λεπτά σε δυνατή φωτιά. Μετά προσθέτετε και τα λουκάνικα που έχετε κόψει σε μεγάλα κομμάτια. Τα δικά μου ήταν μικρά λουκάνικα και τα χάραξα απλώς για να βγάλουν πιο εύκολα το λίπος τους. Τα βάζετε στο σκεύος με τις πιπεριές και τα αφήνετε να σωταριστούν καλά. Αν δείτε ότι δεν χωράνε, βγάλετε τις πιπεριές και αφήστε για λίγα λεπτά τα λουκάνικα να ροδίσουν καλά. Επειδή το σπετζοφαι είναι ένα μαγειρευτό φαγητό καλό είναι τα λουκάνικα σχεδόν να τηγανιστούν ώστε να μην έχουν “βραστή υφή”. Σβήνετε με το κρασί ή το τσίπουρο και αφήνετε 3-4 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ. Προσθέστε τις ντομάτες και τη ζάχαρη. Χαμηλώστε στο ελάχιστο τη φωτιά και αφήστε το φαγητό να βράσει για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα και να μείνει με το λάδι του. Σερβίρετε με φρέσκο ψωμί, ρύζι, πουρέ ή με τηγανιτές πατάτες. Το σπετζοφαι τρώγεται ευχάριστα ζεστό αλλά και κρύο.

Δείτε την εκτέλεση στο video

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Ποιες θέσεις στο αεροπλάνο είναι οι πιο ασφαλείς σε περίπτωση συντριβής
Κόσμος

Ποιες θέσεις στο αεροπλάνο είναι οι πιο ασφαλείς σε περίπτωση συντριβής

Εγκεφαλικός θάνατος: Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό και πως πιστοποιείται ότι το θύμα δεν θα συνέλθει
ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικός θάνατος: Τι συμβαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό και πως πιστοποιείται ότι το θύμα δεν θα συνέλθει

Η Τραγωδία της 22χρονης Σεβαστής που σκοτώθηκε ενώ πήγαινε να ανάψει το καντήλι της μητέρας της
Ελλάδα

Η Τραγωδία της 22χρονης Σεβαστής που σκοτώθηκε ενώ πήγαινε να ανάψει το καντήλι της μητέρας της

Ο πατέρας του βρέφους που πέθανε στην Πάρο απαντά στις καταγγελίες ότι κακοποιούσε τη γυναίκα του: Αν τη χτυπούσα, δεν υπήρχε λόγος να την κρατήσω σπίτι. Πρέπει να γίνει καλά γιατί αν δε γίνει…
Videos

Ο πατέρας του βρέφους που πέθανε στην Πάρο απαντά στις καταγγελίες ότι κακοποιούσε τη γυναίκα του: Αν τη χτυπούσα, δεν υπήρχε λόγος να την κρατήσω σπίτι. Πρέπει να γίνει καλά γιατί αν δε γίνει…

«Συγκλονίζει» η Ξένια Πρεζεράκου για την αδικοχαμένη κόρη της: «Τώρα θα αποφοιτούσες…»
Ελλάδα

«Συγκλονίζει» η Ξένια Πρεζεράκου για την αδικοχαμένη κόρη της: «Τώρα θα αποφοιτούσες…»

Αγιος έρωτας – Ο ενωμοτάρχης συλλαμβάνει τον Κυριάκο για τη δολοφονία της Κατρίν
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αγιος έρωτας – Ο ενωμοτάρχης συλλαμβάνει τον Κυριάκο για τη δολοφονία της Κατρίν

Ο γιατρός:  To νέο trailer καθηλώνει: Οι μνήμες επιστρέφουν και όλα ανατρέπονται!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Ο γιατρός: To νέο trailer καθηλώνει: Οι μνήμες επιστρέφουν και όλα ανατρέπονται!

Μύκονος: Αυτός είναι ο 50χρονος εργολάβος που βίαζε τα ανήλικα δίδυμα κορίτσια του
Ελλάδα

Μύκονος: Αυτός είναι ο 50χρονος εργολάβος που βίαζε τα ανήλικα δίδυμα κορίτσια του

zinapost.gr