search-button
cross-out

Κολπική μαρμαρυγή-Νεότερες τεχνολογίες στην επεμβατική αντιμετώπισή της

Κολπική μαρμαρυγή-Νεότερες τεχνολογίες στην επεμβατική αντιμετώπισή της

Γράφει ο
Στέλιος Τζέης

Καρδιολόγος -Ηλεκτροφυσιολόγος

Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής Ενηλίκων ΜΗΤΕΡΑ

Η κολπική μαρμαρυγή αποτελεί την συχνότερη καρδιακή αρρυθμία και χαρακτηρίζεται από  τη γρήγορη, χαοτική δραστηριότητα των κόλπων της καρδιάς.

Με βάση τα ευρήματα από επιδημιολογικές μελέτες, η αρρυθμία αυτή ανευρίσκεται στο γενικό πληθυσμό σε ποσοστό 0,5-1%, ποσοστό το οποίο αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και της ευρείας χρήσης νεότερων τεχνολογιών για την ανίχνευσήτης.

Η συμπτωματολογία των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή ποικίλει,καθώς ορισμένοι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, ενώ άλλοι βιώνουν ήπια συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών, κόπωση ή/και σοβαρότερα, όπως  δύσπνοια και συγκοπή. Επιπλέον, η κολπική μαρμαρυγή συσχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια. Ως εκ τούτου, η θεραπεία της κολπικής μαρμαρυγής και η διατήρηση του φυσιολογικού φλεβοκομβικού ρυθμού είναι ζωτικής σημασίας για τους ασθενείς. Πρωταρχικό θεραπευτικό μέσο για τη μείωση των υποτροπών της κολπικής μαρμαρυγής αποτελεί η επεμβατική μέθοδος της  κατάλυσης («ablation») στην οποία επιχειρείται ηλεκτρική απομόνωση των «αρρυθμιογόνων»  περιοχών της καρδιάς (κυρίως των πνευμονικών φλεβών). Οι πιο διαδεδομένεςμέθοδοι  κατάλυσης είναι η χρήση ειδικού καθετήρα εκπομπής υψίσυχνου ρεύματος (RFablation) και η χρήση καθετήρα μπαλονιού κρυοκατάλυσης (Cryoablation).

Νεότερες τεχνολογίες

Νεότερες τεχνολογίες που εφαρμόζονται στην κατάλυση της κολπικής μαρμαρυγής συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας, της αποτελεσματικότητας αλλά και στη μείωση της διάρκειας της επέμβασης. Παραδείγματα νεότερων τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο στην καθημερινή πρακτική αποτελούν η κατάλυση παλμικού πεδίου – PulsedFieldAblation (PFA), η πολύ υψηλής ευκρίνειας τρισδιάστατη ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση και ο ενδοκαρδιακός υπέρηχος (Intracardiacechocardiography – ICE).

  1. Κατάλυση παλμικού πεδίου – PulsedFieldAblation (PFA)

Η κατάλυση παλμικού πεδίου – PulsedFieldAblation (PFA) είναι μια νεότερη τεχνολογία με τη χρήση της οποίας αποδίδονται ηλεκτρικοί παλμοί υψηλής έντασης μέσω ειδικού καθετήρα στο κολπικό μυοκάρδιο για πολύ βραχύ χρονικό διάστημα. Με αυτή τη διαδικασία,η οποία ονομάζεται ηλεκτροπόρωση, δημιουργούνται πολύ μικρές οπέςστην κυτταρική μεμβράνη με αποτέλεσμα τη νέκρωσητων μυοκαρδιακών κυττάρωνκαι τη διακοπή της επικοινωνίας μεταξύ αριστερού κόλπου και πνευμονικών φλεβών. Επιπλέον, τα κύτταρα της καρδιάς επηρεάζονται πιο εκλεκτικά σε σχέση με τους γύρω ιστούς με όφελος την αποφυγή σοβαρών σπάνιων επιπλοκών, όπως κολπο-οισοφαγικό συρίγγιο και παράλυση φρενικού νεύρου.

 

2.Τρισδιάστατη ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση πολύ υψηλής ευκρίνειας

Με την εξέλιξη των συστημάτων ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης προσφέρονται σημαντικές πληροφορίες κατά την διάρκεια της κατάλυσης αναφορικά με το είδος/εστία της αρρυθμίας, το υπόστρωμα του αριστερού κόλπου, αλλά και την επιτυχία της επέμβασης. Τα σύγχρονα συστήματα ηλεκτροανατομικής χαρτογράφησης με τη χρήση ειδικών πολυπολικών καθετήρων παρέχουν τρισδιάστατες εικόνεςπολύ υψηλής ευκρίνειας, με λεπτομερέστατες πληροφορίες μέσω διαφορετικών χρωμάτωνγια την πορεία του ερεθίσματος και το μηχανισμότης ταχυκαρδίας (χαρτογράφηση ενεργοποίησης).Επιπλέον, στην ηλεκτροανατομική χαρτογράφηση υποστρώματος τα χρώματα που απεικονίζονται αντιστοιχούν στα δυναμικά του κόλπου παρέχοντας πληροφορίες αναφορικά με τη σύσταση του υποκείμενου ιστού (χαρτογράφηση δυναμικού).

Ενδοκαρδιακός υπέρηχος (ICE)

Η χρήση καθετήρα ενδοκαρδιακού υπέρηχου προσφέρει πληροφορίες σχετικά με την ακριβή ανατομία της καρδιάς του ασθενούς συμβάλλοντας στην επιτυχία, αλλά κυρίως, μεγιστοποιώντας την ασφάλεια της κατάλυσης. Συγκεκριμένα,πρόκειται για ένα καθετήρα ο οποίος εισέρχεται στην καρδιά μέσω της μηριαίας φλέβας και παρέχει υψηλής ανάλυσης εικόνες των καρδιακών δομών σε πραγματικό χρόνο. Κατά αυτόν τον τρόπο, διευκολύνεται η επέμβαση και ειδικά η διαφραγματοστομία, δηλαδή η παρακέντηση μιας λεπτής μεμβράνης στομεσοκολπικόδιάφραγμακαι η μετάβαση των καθετήρων από τον δεξιό στον αριστερό κόλπο. Επιπρόσθετα, συμβάλλει στην παρακολούθηση της θέσης των καθετήρων στην καρδιά κατά την επέμβαση, ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στην έγκαιρη διαπίστωση πιθανών επιπλοκών, όπως η περικαρδιακή συλλογή και ο σχηματισμός θρόμβου.

Στο ηλεκτροφυσιολογικό εργαστήριο του ΜΗΤΕΡΑ, η εφαρμογή όλων των τελευταίων τεχνολογικών εξελίξεων στον τομέα της κατάλυσης (“ablation”) συμβάλλει στην αποτελεσματική και ασφαλή επεμβατική αντιμετώπιση ακόμη και σύμπλοκων καρδιακών αρρυθμιών.

mitera.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Advertorial

Latest

Γύρισε από την Αλβανία ένας άλλος: Ο Sin Boy επέστρεψε στην Ελλάδα & δεν τον αναγνωρίζουν ούτε οι θαυμαστές του
Instagram

Γύρισε από την Αλβανία ένας άλλος: Ο Sin Boy επέστρεψε στην Ελλάδα & δεν τον αναγνωρίζουν ούτε οι θαυμαστές του

Ο viral αστροφυσικός Astronio μιλά για όλα:  Υπάρχει εξωγήινος πολιτισμός που μπορεί να φτάσει στη Γη;
TV Program

Ο viral αστροφυσικός Astronio μιλά για όλα: Υπάρχει εξωγήινος πολιτισμός που μπορεί να φτάσει στη Γη;

Σαλαμίνα: Ο εφιάλτης του 11χρονου στα χέρια του ιερέα – «Δεν θέλω να μένω μόνος μου μαζί του»
Ελλάδα

Σαλαμίνα: Ο εφιάλτης του 11χρονου στα χέρια του ιερέα – «Δεν θέλω να μένω μόνος μου μαζί του»

Η Αλεξάνδρα Νίκα διασκέδασε με τις επιτυχίες του Κωνσταντίνου Αργυρού στο Λος Άντζελες
Lifestyle news

Η Αλεξάνδρα Νίκα διασκέδασε με τις επιτυχίες του Κωνσταντίνου Αργυρού στο Λος Άντζελες

Γυναικοκτονία στην Κρήτη: «Την έσφαξε σαν ζώο.  Δεν την χαιρέτησα την μάνα μου, ο ιατροδικαστής δεν μας άφησε να τη δούμε.» κατέθεσε στη δίκη η κόρη δράστη και θύματος
Ελλάδα

Γυναικοκτονία στην Κρήτη: «Την έσφαξε σαν ζώο. Δεν την χαιρέτησα την μάνα μου, ο ιατροδικαστής δεν μας άφησε να τη δούμε.» κατέθεσε στη δίκη η κόρη δράστη και θύματος

Σάλος στην Ισπανία: Φήμες για δεσμό της βασίλισσας Λετίθια με τον πρώην κουνιάδο της-H selfie που άναψε φωτιές
Κόσμος

Σάλος στην Ισπανία: Φήμες για δεσμό της βασίλισσας Λετίθια με τον πρώην κουνιάδο της-H selfie που άναψε φωτιές

Η συγκλονιστική ιστορία της Ραφαέλας – Το ατύχημα στην Κρήτη που την καθήλωσε σε αμαξίδιο
Ελλάδα

Η συγκλονιστική ιστορία της Ραφαέλας – Το ατύχημα στην Κρήτη που την καθήλωσε σε αμαξίδιο

Φάρμα:  Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος υποδέχεται τους παίκτες σε μία γνώριμη δοκιμασία
TV Program

Φάρμα: Ο Λεωνίδας Κουτσόπουλος υποδέχεται τους παίκτες σε μία γνώριμη δοκιμασία

zinapost.gr