search-button
cross-out

Πεντανόστιμος νηστίσιμος μουσακάς!

Ο μουσακάς είναι ένα από τα πιο λαχταριστά πίατα της ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας. Αγαπημένο φαγητό για μικρούς και μεγάλους, το οποίο δε χρειάζεται να στερηθείτε την περίοδο της νηστείας. Αξίζει σίγουρα να γευτείτε αυτή τη διαφορετική νηστίσιμη εκδοχή του μουσακά με την υπογραφή του Άκη Πετρετζίκη, ο οποίος έχει αποδείξει ότι η κουζίνα μπορεί να κρύβει άπλετη δημιουργικότητα και γευστικές εκπλήξεις!
Πεντανόστιμος νηστίσιμος μουσακάς!

Αυτός ο νηστίσιμος μουσακάς δεν έχει τίποτα να ζηλέψει σε γεύση και άρωμα από την κλασική εκδοχή του. Είναι εξαιρετική επιλογή για όσους απέχουν από το κρέας ή για όσους επιθυμούν ένα πιάτο με λιγότερες θερμίδες από την κλασσική εκδοχή.

Για τη σάλτσα μανιταριών

1 κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια champignon
1 στικ σέλερι
50 γρ. κρασί λευκό
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
αλάτι
πιπέρι

Για τις μελιτζάνες

2 μελιτζάνες
αλάτι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
¼ ματσάκι βασιλικό
Για την επικάλυψη

Για την επικάλυψη

800 γρ. πατάτες βρασμένες
50 γρ. μαργαρίνη
αλάτι
πιπέρι
200 γρ. γάλα σόγιας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
1 κ.σ. ελαιόλαδο

Επί το έργον:

Για τη σάλτσα μανιταριών

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
Κόβουμε το κρεμμύδι σε μικρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο καυτό τηγάνι. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
Βάζουμε τα μανιτάρια στο μπλέντερ σε δόσεις και χτυπάμε μέχρι να γίνουν μικρά κομμάτια, όχι πουρές και τα βάζουμε στο τηγάνι.
Κόβουμε το σέλερι σε μικρά κομμάτια, το βάζουμε στο τηγάνι με τα υπόλοιπα υλικά σοτάρουμε 15-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί όλη η υγρασία.
Προσθέτουμε το κρασί και μόλις εξατμιστεί βάζουμε τον πελτέ και σοτάρουμε.
Βάζουμε τη ζάχαρη, τη ντομάτα κονκασέ, αλάτι, πιπέρι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 4-5 λεπτά.

Για τις μελιτζάνες

Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε δυνατή φωτιά.
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές εγκάρσιες φέτες και βάζω αλάτι, πιπέρι και 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
Βάζουμε τις μελιτζάνες στην καυτή γκριλιέρα και ψήνουμε για 2 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να πάρουν χρώμα.

Για τη σύνθεση

Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 32×25 εκ. και στρώνουμε τις φέτες από τις μελιτζάνες. Κρατάμε στην άκρη 6 μελιτζάνες.
Στρώνουμε πάνω από τις μελιτζάνες τη σάλτσα μανιταριών, τον βασιλικό ψιλοκομμένο και ραντίζουμε με 1 κ.σ. ελαιόλαδο.

Για την επικάλυψη

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
Αφού έχουμε βράσει και έχουμε σουρώσει καλά τις πατάτες για να εξατμιστεί όλη η υγρασία, τις βάζουμε όσο είναι ζεστές σε ένα μπολ και πιέζουμε με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
Προσθέτουμε τη μαργαρίνη, πιπέρι, αλάτι, το γάλα σόγιας, το μοσχοκάρυδο και χτυπάμε με το ραβδομπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Απλώνουμε πάνω από τη σάλτσα των μανιταριών, καλύπτουμε με τις 6 φέτες μελιτζάνας που είχαμε στην άκρη, ραντίζουμε με το ελαιόλαδο και ψήνουμε για 30-40 λεπτά.
Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Πηγή: dogma.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Αγία Παρασκευή: «Διάλεξα τον καλύτερο μπαμπά για τα παιδιά μου», το σκίτσο που «πρόδωσε» την 43χρονη
Ελλάδα

Αγία Παρασκευή: «Διάλεξα τον καλύτερο μπαμπά για τα παιδιά μου», το σκίτσο που «πρόδωσε» την 43χρονη

Θεσσαλονίκη: Δυο χρόνια φυλακή σε 46χρονο για ενδοοικογενειακή βία – Επιτέθηκε στην σύζυγό του για το φαγητό
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Δυο χρόνια φυλακή σε 46χρονο για ενδοοικογενειακή βία – Επιτέθηκε στην σύζυγό του για το φαγητό

Αγία Παρασκευή: Πώς σχεδίασαν την δολοφονία – Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα η παρακολούθηση και η ομολογία
Ελλάδα

Αγία Παρασκευή: Πώς σχεδίασαν την δολοφονία – Τα κρυπτογραφημένα μηνύματα η παρακολούθηση και η ομολογία

Αρνήθηκαν να δουν τον ιδιοκτήτη της Mercedes οι τραυματίες του εστιατορίου – Έρχεται «τσουνάμι» μηνύσεων
Ελλάδα

Αρνήθηκαν να δουν τον ιδιοκτήτη της Mercedes οι τραυματίες του εστιατορίου – Έρχεται «τσουνάμι» μηνύσεων

Δημήτρης Μαρέδης: Αλήθειες, ψέματα και ιστορίες για… «άγριους εκβιασμούς» …
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Δημήτρης Μαρέδης: Αλήθειες, ψέματα και ιστορίες για… «άγριους εκβιασμούς» …

Δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Ο δράστης με ρώτησε μετά το έγκλημα “που ειναι η Κυριακή, τί έχω κάνει”», κατέθεσε αστυνομικός
Ελλάδα

Δίκη για τη δολοφονία της Κυριακής Γρίβα: «Ο δράστης με ρώτησε μετά το έγκλημα “που ειναι η Κυριακή, τί έχω κάνει”», κατέθεσε αστυνομικός

Ηράκλειο: «Βοήθεια…», η σπαρακτική έκκληση μέσα στη νύχτα των δύο ανήλικων κοριτσιών
Ελλάδα

Ηράκλειο: «Βοήθεια…», η σπαρακτική έκκληση μέσα στη νύχτα των δύο ανήλικων κοριτσιών

Θαλάσσια χελώνα δάγκωσε λουόμενο στα Χανιά – Πώς να αντιδράσετε αν βρεθείτε κοντά της
Ελλάδα

Θαλάσσια χελώνα δάγκωσε λουόμενο στα Χανιά – Πώς να αντιδράσετε αν βρεθείτε κοντά της

zinapost.gr