search-button
cross-out

Παραδοσιακά τσουρέκια από την Εύα Παρακεντάκη

Λαχταριστά...
Παραδοσιακά τσουρέκια από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι

100γρ νωπή μαγιά ή 33 γρ. ξερή

170 ml νερό χλιαρό

400  γρ.  ζάχαρη

½  κ. γ. μαχλέπι

1 κ.γ. κακουλέ σε σκόνη

5-6 δάκρυα μαστίχας

4 αυγά

120 ml γάλα

180 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

Για την επάλειψη

2 κρόκους αυγού

1κ.σ. νερό

αμύγδαλο φιλέ

κροκάν αμυγδάλου

μάυρο σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 4-5 κ.σ. αλεύρι για να δημιουργήσουμε ένα πηχτό χυλό που τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει περίπου μισή ώρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αρωματικά και τα αυγά και ανακατεύουμε τα υλικά μας με το χέρι.

Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ  με τα υγρά  υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και του κάνουμε διπλώματα ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ).

Στη συνέχεια βάζουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.

Η ζύμη μας θα είναι κάπως υγρή αλλά αυτό δεν μας πειράζει, όσο φουσκώνει και ξεκουράζεται απορροφάει και το βούτυρο.

Σκεπάζουμε την λεκάνη με μεμβράνη και μία πετσέτα.Και αφήνουμε τα ζύμη να τριπλασιαστεί 4-5 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Όταν βάλουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν επανέλθει η τρύπα που δημιουργήθηκε τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε  πλεξούδες τις βάζουμε στο ταψί και  τις αφήνουμε σκεπασμένες για μία ώρα ίσς και παραπάνω να ανέβουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170  και πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με κροκό αυγού αραιωμένο με λίγο νερό .Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο η σουσάμι ή ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 170 για 30 με 35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τα μικρότερα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτά.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας φέρεται να έκανε κρατούμενος όταν έμαθε πως θα προφυλακιστεί
Ελλάδα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας φέρεται να έκανε κρατούμενος όταν έμαθε πως θα προφυλακιστεί

«Ξεσκονίζουν» τα σχέδια της κηδείας του βασιλιά Καρόλου – Ετοιμάζονται για την επιχείρηση “Menai Bridge”
Lifestyle news

«Ξεσκονίζουν» τα σχέδια της κηδείας του βασιλιά Καρόλου – Ετοιμάζονται για την επιχείρηση “Menai Bridge”

Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Το νομικό πλαίσιο για την κοινή περιουσία του πρώην ζευγαριού
Lifestyle news

Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Το νομικό πλαίσιο για την κοινή περιουσία του πρώην ζευγαριού

Το “Γηροκομείο” με τον Ηλία Ψινάκη κάνει πρεμιέρα στο Open
Media news

Το “Γηροκομείο” με τον Ηλία Ψινάκη κάνει πρεμιέρα στο Open

Νίσυρος: Ο πατέρας του 12χρονου που κατήγγειλε πρώτος τον 63χρονο δημόσιο υπάλληλο σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στη Ζήνα το βράδυ
Videos

Νίσυρος: Ο πατέρας του 12χρονου που κατήγγειλε πρώτος τον 63χρονο δημόσιο υπάλληλο σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στη Ζήνα το βράδυ

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά μηνύματα για την υγεία του – «Άρχισε να αναπνέει μόνος του»
Lifestyle news

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά μηνύματα για την υγεία του – «Άρχισε να αναπνέει μόνος του»

Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση 47χρονου ρεμπέτη από τις Συκιές
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση 47χρονου ρεμπέτη από τις Συκιές

Προφυλακίστηκε ο «Κοκός», ηγετικό στέλεχος των χούλιγκανς – Συνεχίζονται οι απολογίες- Συνολικά τέσσερις κατηγορούμενοι ελεύθεροι και δύο προφυλακίσεις
Ελλάδα

Προφυλακίστηκε ο «Κοκός», ηγετικό στέλεχος των χούλιγκανς – Συνεχίζονται οι απολογίες- Συνολικά τέσσερις κατηγορούμενοι ελεύθεροι και δύο προφυλακίσεις

zinapost.gr