search-button
cross-out

Παραδοσιακά τσουρέκια από την Εύα Παρακεντάκη

Λαχταριστά...
Παραδοσιακά τσουρέκια από την Εύα Παρακεντάκη

Υλικά

1 κιλό αλεύρι σκληρό για τσουρέκι

100γρ νωπή μαγιά ή 33 γρ. ξερή

170 ml νερό χλιαρό

400  γρ.  ζάχαρη

½  κ. γ. μαχλέπι

1 κ.γ. κακουλέ σε σκόνη

5-6 δάκρυα μαστίχας

4 αυγά

120 ml γάλα

180 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

Για την επάλειψη

2 κρόκους αυγού

1κ.σ. νερό

αμύγδαλο φιλέ

κροκάν αμυγδάλου

μάυρο σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 4-5 κ.σ. αλεύρι για να δημιουργήσουμε ένα πηχτό χυλό που τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει περίπου μισή ώρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αρωματικά και τα αυγά και ανακατεύουμε τα υλικά μας με το χέρι.

Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ  με τα υγρά  υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν.

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και του κάνουμε διπλώματα ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ).

Στη συνέχεια βάζουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.

Η ζύμη μας θα είναι κάπως υγρή αλλά αυτό δεν μας πειράζει, όσο φουσκώνει και ξεκουράζεται απορροφάει και το βούτυρο.

Σκεπάζουμε την λεκάνη με μεμβράνη και μία πετσέτα.Και αφήνουμε τα ζύμη να τριπλασιαστεί 4-5 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Όταν βάλουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν επανέλθει η τρύπα που δημιουργήθηκε τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε  πλεξούδες τις βάζουμε στο ταψί και  τις αφήνουμε σκεπασμένες για μία ώρα ίσς και παραπάνω να ανέβουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170  και πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με κροκό αυγού αραιωμένο με λίγο νερό .Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο η σουσάμι ή ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 170 για 30 με 35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τα μικρότερα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτά.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

Τροχαίο στη Λούτσα-Ράγισαν καρδιές στο  τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη- Στεφάνι έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης
Videos

Τροχαίο στη Λούτσα-Ράγισαν καρδιές στο τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη- Στεφάνι έστειλε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Τροχαίο στη Λούτσα-Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη: Τι ζητά ο 29χρονος  προφυλακισμένος οδηγός μέσω του δικηγόρου του
Videos

Τροχαίο στη Λούτσα-Σήμερα το τελευταίο αντίο στον 24χρονο Σωτήρη: Τι ζητά ο 29χρονος προφυλακισμένος οδηγός μέσω του δικηγόρου του

Αγρίνιο: Έκαναν bullying σε 13χρονη συμμαθήτριά τους – Συνελήφθησαν 3 μαθήτριες γυμνασίου
Ελλάδα

Αγρίνιο: Έκαναν bullying σε 13χρονη συμμαθήτριά τους – Συνελήφθησαν 3 μαθήτριες γυμνασίου

Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του – Δεν είχαν δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Δευτέρα
Ελλάδα

Αλεξανδρούπολη: Ζευγάρι βρέθηκε νεκρό στο σπίτι του – Δεν είχαν δώσει σημεία ζωής από την περασμένη Δευτέρα

Κατερίνα Λιόλιου: «Σου έλειψα ή όχι;» – Έτσι γράφτηκε το νέο τραγούδι της
Lifestyle

Κατερίνα Λιόλιου: «Σου έλειψα ή όχι;» – Έτσι γράφτηκε το νέο τραγούδι της

Οδύνη και λευκά τριαντάφυλλα στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα, συντετριμμένη η μητέρα του
Ελλάδα

Οδύνη και λευκά τριαντάφυλλα στην κηδεία του 24χρονου Σωτήρη που σκοτώθηκε στο τροχαίο στη Λούτσα, συντετριμμένη η μητέρα του

Κακοκαιρία Byron: Γατί δημιουργούνται «σιντριβάνια» στα φρεάτια έπειτα από έντονη βροχόπτωση – Η ανάρτηση Κολυδά
Καιρός

Κακοκαιρία Byron: Γατί δημιουργούνται «σιντριβάνια» στα φρεάτια έπειτα από έντονη βροχόπτωση – Η ανάρτηση Κολυδά

Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Φθιώτιδα
Καιρός

Κακοκαιρία Byron: Ήχησε το 112 σε Λάρισα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Φθιώτιδα

zinapost.gr