search-button
cross-out

Ρακόμελο, το “γιατρικό” της Κρητικιάς από την Εύα Παρακεντάκη

Ρακόμελο, το γιατρικό της Κρητικιάς!
Ρακόμελο, το “γιατρικό” της Κρητικιάς από την Εύα Παρακεντάκη

Από τότε που θυμάμαι, μία από τις βασικές μου αναμνήσεις είναι η χρήση της τσικουδιάς στα ΠΑΝΤΑ! Ότι και να είχαμε η μάνα έφερνε τσικουδιά.

Πονούσε η κοιλιά;;; Μπαμπάκι με τσικουδιά στην κοιλιά!

Είχες βήχα;;; Μπαμπάκι με τσικουδιά στο στήθος!

Και καθώς μεγάλωνα ανακάλυψα και πόσα πολλά “γιατροσόφια” σκάρωναν με την γιαγιά στο μικρό κουζινάκι με βότανα,μέλι και βέβαια τσικουδιά!

Μία φράση της γιαγιάς ακόμη ηχεί στα αυτιά μου…

“Βάλε μέλι να γλυκάνει ο βήχας και το κάρδαμο μην ξεχνάς..να καρδαμώσει ο ασθενής και να βγει στο κέφι”.

ΥΛΙΚΑ

  • 1 λίτρο τσικουδιά
  • 4 σπόρια κάρδαμο
  • 4 καρφάκια γαρύφαλλο
  • 4 ξύλα κανέλα
  • 5 κουταλιές θυμαρίσιο μέλι

Εκτέλεση 

Σε μία κατσαρόλα βάζουμε όλα μας τα υλικά εκτός από το μέλι σε χαμηλή φωτιά. Ζεσταίνουμε απλά, προσθέτουμε το μέλι δεν τα αφήνουμε να πάρουν βράση.Κατεβάζουμε όταν λιώσει το μέλι. Κατεβάζουμε πριν την βράση και αφήνουμε το ρακόμελο να κρυώσει με τα μπαχάρια του .Αν θέλουμε σερβίρουμε ζεστό κατευθείαν, διαφορετικά σουρώνουμε και φυλάσσουμε το ¨γιατρικό” μας σε γυάλινο μπουκάλι. Το πίνουμε σε θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό το χειμώνα και παγωμένο το καλοκαίρι.

Eva’s cooking

Latest

zinapost.gr