search-button
cross-out

Ντόνατς σπιτικά από την Εύα Παρακεντάκη!

Ντόνατς σπιτικά από την Εύα Παρακεντάκη!

Για τα παιδιά και όχι μόνο.

Δεν έχουν καλύτερο και εγώ τρελαίνομαι να τους βλέπω να με κοιτάνε σαν μία μικρή Θεά!

Πάμε για ψώνια;

Υλικά

  • 350 γρ. χλιαρό γάλα
  • 5  κ.γ. ξερή μαγιά
  • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 5 κρόκους αυγών  
  • 2 βανιλίνες
  • 60 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
  • ¼ κ.γ. αλάτι
  • ηλιέλαιο, για τηγάνισμα

Για σοκολατένιο γλάσο

  • 1 κ.σ. κακάο
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 1 κ.σ. γάλα

Για λευκό γλάσο

  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. γάλα

Για ροζ  γλάσο

  1. 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 2 σταγόνες κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Για κίτρινο γλάσο

  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.σ. γάλα
  • 2 κ.σ. κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής

Για τη γέμιση με μαρμελάδα

  • 200 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας σας
  • 1 κ.σ. άχνη ζάχαρη

Για τη γέμιση σοκολάτα

  • 200 γρ. πραλίνα φουντουκιού

Εκτέλεση για τη ζύμη

Βάζουμε  το χλιαρό  γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη σε ένα μπολ. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθεί η μαγιά. Αφήνουμε για 10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά μας και να  να αφρίζει.

Στη συνέχεια στο μπολ με τη μαγιά, χτυπάμε τους κρόκους, το λιωμένο βούτυρο, τη βανίλια και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Προσθέτουμε το άλλο μισό αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε όσο καλύτερα γίνεται με ένα μεγάλο κουτάλι.

Βάζουμε αλεύρι πάνω στον πάγκο εργασίας μας και στα χέρια μας και πλάθουμε  μέχρι να έχουμε μία ζύμη ελαστική και λεία ( περίπου 5 λεπτά). Το μείγμα πρέπει να είναι κολλώδες. Άμα κολλάει πολύ το μείγμα βάζουμε και άλλο αλεύρι στα χέρια μας.

Βάζουμε σε ένα λαδωμένο μπολ  τη ζύμη, ρίχνουμε λίγο αλεύρι από πάνω, σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για 1 ώρα έτσι ώστε να φουσκώσει το ζυμάρι μας.

Κάνουμε μία μπάλα τη ζύμη μας και ρίχνουμε αλεύρι και πάνω από το ζυμάρι μας και στην επιφάνεια που θα δουλέψουμε. Ανοίγουμε τη ζύμη μας μέχρι να έχει ένα εκατοστό πάχος.

Κόβουμε τα ντόνατς με ένα μεγάλο κουπάτ το οποίο έχουμε αλευρώσει. Μέσα στον κύκλο αυτό, χρησιμοποιώντας ένα μικρότερο κουπάτ κάνουμε τρύπα. Κάποια ντόνατς  τα Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για άλλα 30 λεπτά . Ζεσταίνουμε 7 εκ. λάδι καλά σε ένα βαθύ τηγάνι. Βάζουμε ένα-ένα μέσα στο λάδι και πρώτα μαγειρεύουμε από τη μία πλευρά μέχρι να πάρει καφετί χρώμα για 1-2 λεπτά. Τα γυρίζουμε από τη άλλη πλευρά και αφήνουμε για άλλο ένα λεπτό.

Αφαιρούμε το ντόνατ μας και το ακουμπάμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξει. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα. Τα στρογγυλά με την τρύπα τα βουτάμε ζεστά στη ζάχαρη.

Όταν τα ντόνατς που θέλουμε να γεμίσουμε κρυώσουν εντελώς , βάζουμε τη μαρμελάδα της αρεσκείας μας σε ένα κορνέ ή την πραλίνα .Μπορούμε να γεμίσουμε τα ντόνατς από τα πλάγια. Πιέζουμε το τιπ από το κορνέ μέσα στο ντόνατ μέχρι να βγει μαρμελάδα ή η πραλίνα από την τρύπα. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα. Τ α ντόνατς μας με γλάσο, ανακατεύουμε τα υλικά για το γλάσο σε ένα μπολ και το περιχύνουμε από πάνω.

Λίγα λόγια για την Εύα

H Εύα Παρακεντάκη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις  και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .

  Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης.

Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  σε σχολές μαγειρικής.

Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της  Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.

Που θα την βρείτε:

Συνταγές Μαγειρικής

https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/

https://www.instagram.com/eva_parakentaki/

https://www.facebook.com/EvaInTasteland/

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Cooking

Latest

zinapost.gr