search-button
cross-out

Παραδοσιακό τσουρέκι από την Εύα Παρακεντάκη

Παραδοσιακό τσουρέκι από την Εύα Παρακεντάκη

Φτιάξτε τσουρέκια για εσας και όσους αγαπάτε κάνοντας το σπίτι σας να μοσχοβολήσει το φετινό Πάσχα!

Υλικά (Για 3 μεγάλα τσουρέκια)

  • 1 κιλό αλεύρι
  • 100γρ νωπή μαγιά ή 33 γρ. ξερή
  • 170 ml νερό χλιαρό
  • 400  γρ.  ζάχαρη
  • ½  κ. γ. μαχλέπι
  • 1 κ.γ. κακουλέ σε σκόνη
  • 5-6 δάκρυα μαστίχας
  • 4 αυγά
  • 120 ml γάλα
  • 180 γρ. βούτυρο αγελαδινό λιωμένο

Για την επάλειψη

  • 2 κρόκους αυγού
  • 1κ.σ. νερό
  • αμύγδαλο φιλέ
  • κροκάν αμυγδάλου
  • μαύρο σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύουμε τη μαγιά στο νερό και προσθέτουμε 4-5 κ.σ. αλεύρι για να δημιουργήσουμε ένα πηχτό χυλό που τον αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει περίπου μισή ώρα.

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τη ζάχαρη, το γάλα, τα αρωματικά και τα αυγά και ανακατεύουμε τα υλικά μας με το χέρι.

Ρίχνουμε τη φουσκωμένη μαγιά στο μπολ  με τα υγρά  υλικά και ανακατεύουμε να ενωθούν ,

Στη συνέχεια ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι και ζυμώνουμε στο μίξερ ή στο χέρι μέχρι να απορροφηθεί το αλεύρι στη συνέχεια βγάζουμε το ζυμάρι στον πάγκο μας και του κάνουμε διπλώματα ώστε να πετύχουμε τις ίνες που πρέπει να έχει το τσουρέκι μας.

(ΠΡΟΣΟΧΗ ΔΕΝ ΖΥΜΩΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΔΙΠΛΩΝΟΥΜΕ).

Στη συνέχεια βάζουμε το ζεστό βούτυρο με τα χέρια μας και συνεχίζουμε τα διπλώματα μέχρι να τελειώσει το βούτυρο.

Η ζύμη μας θα είναι κάπως υγρή αλλά αυτό δεν μας πειράζει, όσο φουσκώνει και ξεκουράζεται απορροφάει και το βούτυρο.

Σκεπάζουμε την λεκάνη με μεμβράνη και μία πετσέτα.Και αφήνουμε τα ζύμη να τριπλασιαστεί 4-5 ώρες σε ζεστό περιβάλλον. Όταν βάλουμε το δάχτυλο στη ζύμη και δεν επανέλθει η τρύπα που δημιουργήθηκε τότε είναι έτοιμο το ζυμάρι μας. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ίσα κομμάτια και τα πλάθουμε  πλεξούδες τις βάζουμε στο ταψί και  τις αφήνουμε σκεπασμένες για μία ώρα ίσς και παραπάνω να ανέβουν. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170  και πριν τα φουρνίσουμε τα αλείφουμε με κροκό αυγού αραιωμένο με λίγο νερό .Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο η σουσάμι ή ζάχαρη.

Ψήνουμε στους 170 για 30 με 35 λεπτά ανάλογα με το μέγεθος. Τα μικρότερα τσουρέκια θέλουν λιγότερη ώρα περίπου 20 με 25 λεπτά.

                                                            ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Λίγα λόγια για την Εύα

H Εύα Παρακεντάκη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις  και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .

  Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia στην Νέα τηλεόραση Κρήτης .

Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  σε σχολές μαγειρικής.

Από φέτος είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards. Είναι μητέρα τριών παιδιών και λάτρεις του ευ ζην, της  Ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.

Που θα την βρείτε:

Συνταγές Μαγειρικής

https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/

https://www.instagram.com/eva_parakentaki/

https://www.facebook.com/EvaInTasteland/

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Θάνατοι στο Ελληνικό:  Ποια είναι η γυναίκα – «φάντασμα» που εμφανίστηκε στο νοσοκομείο;
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Θάνατοι στο Ελληνικό: Ποια είναι η γυναίκα – «φάντασμα» που εμφανίστηκε στο νοσοκομείο;

Finos Film: Το βίντεο για το Final Four της Euroleague
Lifestyle

Finos Film: Το βίντεο για το Final Four της Euroleague

Πάτρα: Συντετριμμένη η αδελφή του 59χρονου που κατέληξε έπειτα από πτώση σοβάδων – Άφησε λίγα λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας
Ελλάδα

Πάτρα: Συντετριμμένη η αδελφή του 59χρονου που κατέληξε έπειτα από πτώση σοβάδων – Άφησε λίγα λουλούδια στο σημείο της τραγωδίας

Τραγικό παιχνίδι της μοίρας: Ο 59χρονος πήγαινε να δει την κόρη του που γεννούσε και σκοτώθηκε από τους σοβάδες
Ελλάδα

Τραγικό παιχνίδι της μοίρας: Ο 59χρονος πήγαινε να δει την κόρη του που γεννούσε και σκοτώθηκε από τους σοβάδες

Γιώργος Παπαδάκης: Είμαι σίγουρος ότι σταματάω το «Καλημέρα Ελλάδα»…
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Γιώργος Παπαδάκης: Είμαι σίγουρος ότι σταματάω το «Καλημέρα Ελλάδα»…

Υποβρύχιο Titan: Τα τελευταία λεπτά πριν από το ναυάγιο – «Τι ήταν αυτός ο θόρυβος;»
Uncategorized

Υποβρύχιο Titan: Τα τελευταία λεπτά πριν από το ναυάγιο – «Τι ήταν αυτός ο θόρυβος;»

Έκαναν έξωση και άφησαν στο δρόμο οικογένεια με παιδί ΑμεΑ:  Θέλουμε να γίνει μια νέα ρύθμιση και να επιστρέψουμε στο σπίτι μας…
Videos

Έκαναν έξωση και άφησαν στο δρόμο οικογένεια με παιδί ΑμεΑ: Θέλουμε να γίνει μια νέα ρύθμιση και να επιστρέψουμε στο σπίτι μας…

Δολοφονία στη Ραφήνα: «Τρέξε γιατί πεθαίνω» οι τελευταίες λέξεις του 41χρονου στη γυναίκα του, πριν ξεψυχήσει σε αμπελώνα
Ελλάδα

Δολοφονία στη Ραφήνα: «Τρέξε γιατί πεθαίνω» οι τελευταίες λέξεις του 41χρονου στη γυναίκα του, πριν ξεψυχήσει σε αμπελώνα

zinapost.gr