search-button
cross-out

Μπακαλιάρος «αγιορείτικος» με κολοκυθάκια και κρεμμυδόζουμο

Μπακαλιάρος «αγιορείτικος» με κολοκυθάκια και κρεμμυδόζουμο

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

1.600 γρ. μπακαλιάροι φρέσκοι, καθαρισμένοι (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να τους φιλετάρει και να μας δώσει τα κεφάλια και τα κόκαλα για τον ζωμό)
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
800 γρ. τρυφερά, μικρά κολοκυθάκια, καθαρισμένα και ολόκληρα
5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
ο χυμός από 2 λεμόνια
180 ml λευκό ξηρό κρασί
1/2 μαραθόριζα, σε λεπτά μπαστουνάκια
1 κουτ. σούπας μάραθος, ψιλοκομμένος
150 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
λευκό πιπέρι
12 κορφούλες μαϊντανού (για γαρνίρισμα)

Διαδικασία

Κρεμμυδόζουμο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό και τα κρεμμύδια, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή τα μεταφέρουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα τα κεφάλια και τα κόκαλα των ψαριών μαζί με 60 ml από το κρασί και 300 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου βάζουμε λίγα λεπτοκομμένα μπαστουνάκια από φινόκιο και τα τυλίγουμε σε ρολάκια, με το δέρμα προς τα έξω.
Τακτοποιούμε τα ρολάκια μέσα στον νταβά (πλατιά και ρηχή μεταλλική κατσαρόλα με χοντρό πάτο), αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το κρεμμυδόζουμο, το υπόλοιπο κρασί και τον ζωμό από τα ψαροκόκαλα.
Τα υγρά πρέπει να μισοσκεπάσουν τα υλικά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε πολύ λίγο νερό
Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις ξεκινήσουν τα υγρά να κοχλάζουν, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα κολοκυθάκια και το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό.
Ρίχνουμε τον λεμονοχυμό, σείουμε την κατσαρόλα για να ενωθεί με τη σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον μάραθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Nίκος Καρβέλας: Το απίστευτο περιστατικό στον γάμο του με την Αννίτα Πάνια
Lifestyle

Nίκος Καρβέλας: Το απίστευτο περιστατικό στον γάμο του με την Αννίτα Πάνια

Πήγε στο σχολείο να πάρει το παιδί του, εξύβρισε τη δασκάλα και συνελήφθη
Ελλάδα

Πήγε στο σχολείο να πάρει το παιδί του, εξύβρισε τη δασκάλα και συνελήφθη

Τι γράφει ο  Πάνος Σόμπολος για τη σφαγή στα Βορίζια τη δεκαετία του ’50 στο βιβλίο του για τις βεντέτες
Ελλάδα

Τι γράφει ο Πάνος Σόμπολος για τη σφαγή στα Βορίζια τη δεκαετία του ’50 στο βιβλίο του για τις βεντέτες

Grand Hotel: Ο Πέτρος ζει και θα πάρει πίσω όσα του στέρησαν!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Grand Hotel: Ο Πέτρος ζει και θα πάρει πίσω όσα του στέρησαν!

Μακελειό στα Βορίζια-Αδελφή 56χρονης Γεωργίας: Ο Φανούρης προκάλεσε, άνοιξε πυρ και το πλήρωσε με τη ζωή του…
Videos

Μακελειό στα Βορίζια-Αδελφή 56χρονης Γεωργίας: Ο Φανούρης προκάλεσε, άνοιξε πυρ και το πλήρωσε με τη ζωή του…

Συγκλονίζει ο πατέρας του Νίκου Μπιτσάκη που «έσβησε» στα 22 του – Έγραψε τραγούδι για τον γιο του
Ελλάδα

Συγκλονίζει ο πατέρας του Νίκου Μπιτσάκη που «έσβησε» στα 22 του – Έγραψε τραγούδι για τον γιο του

Μακελειό στα Βορίζια-Μητέρα 39χρονου Φανούρη: Σασμό; Σασμό; Μη μου το λες… Άκου σασμό… Και πέρυσι τους δόθηκε η ευκαιρία… Σκότωσαν άδικα τον γιο μου…
Videos

Μακελειό στα Βορίζια-Μητέρα 39χρονου Φανούρη: Σασμό; Σασμό; Μη μου το λες… Άκου σασμό… Και πέρυσι τους δόθηκε η ευκαιρία… Σκότωσαν άδικα τον γιο μου…

Το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι: Κρίση στους γάμους της Ιουλίας και της Ασπασίας – Η Μαγδαληνή αντιμέτωπη με τους Σκλαβοδήμους
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το Σπίτι Δίπλα Στο Ποτάμι: Κρίση στους γάμους της Ιουλίας και της Ασπασίας – Η Μαγδαληνή αντιμέτωπη με τους Σκλαβοδήμους

zinapost.gr