search-button
cross-out

Μπακαλιάρος «αγιορείτικος» με κολοκυθάκια και κρεμμυδόζουμο

Μπακαλιάρος «αγιορείτικος» με κολοκυθάκια και κρεμμυδόζουμο

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

1.600 γρ. μπακαλιάροι φρέσκοι, καθαρισμένοι (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να τους φιλετάρει και να μας δώσει τα κεφάλια και τα κόκαλα για τον ζωμό)
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
800 γρ. τρυφερά, μικρά κολοκυθάκια, καθαρισμένα και ολόκληρα
5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
ο χυμός από 2 λεμόνια
180 ml λευκό ξηρό κρασί
1/2 μαραθόριζα, σε λεπτά μπαστουνάκια
1 κουτ. σούπας μάραθος, ψιλοκομμένος
150 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
λευκό πιπέρι
12 κορφούλες μαϊντανού (για γαρνίρισμα)

Διαδικασία

Κρεμμυδόζουμο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό και τα κρεμμύδια, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή τα μεταφέρουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα τα κεφάλια και τα κόκαλα των ψαριών μαζί με 60 ml από το κρασί και 300 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου βάζουμε λίγα λεπτοκομμένα μπαστουνάκια από φινόκιο και τα τυλίγουμε σε ρολάκια, με το δέρμα προς τα έξω.
Τακτοποιούμε τα ρολάκια μέσα στον νταβά (πλατιά και ρηχή μεταλλική κατσαρόλα με χοντρό πάτο), αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το κρεμμυδόζουμο, το υπόλοιπο κρασί και τον ζωμό από τα ψαροκόκαλα.
Τα υγρά πρέπει να μισοσκεπάσουν τα υλικά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε πολύ λίγο νερό
Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις ξεκινήσουν τα υγρά να κοχλάζουν, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα κολοκυθάκια και το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό.
Ρίχνουμε τον λεμονοχυμό, σείουμε την κατσαρόλα για να ενωθεί με τη σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον μάραθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Δανάη Παππά για Άγιο έρωτα: «Οι τηλεθεατές θέλουν να είναι μαζί ο πατήρ Νικόλαος και η Χλόη αλλά…
Τηλεθέαση

Δανάη Παππά για Άγιο έρωτα: «Οι τηλεθεατές θέλουν να είναι μαζί ο πατήρ Νικόλαος και η Χλόη αλλά…

Ελευσίνα: Συνελήφθη 31χρονος που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη – Τον έψαχναν τέσσερα χρόνια
Ελλάδα

Ελευσίνα: Συνελήφθη 31χρονος που βίαζε και εξέδιδε 17χρονη – Τον έψαχναν τέσσερα χρόνια

«Να μ’ αγαπάς»  – Στο Ναύπλιο για γυρίσματα η νέα καθημερινή σειρά του Alpha
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

«Να μ’ αγαπάς» – Στο Ναύπλιο για γυρίσματα η νέα καθημερινή σειρά του Alpha

Αγία Παρασκευή: Πολωνός 43 ετών το θύμα της δολοφονίας – Ο πρώην σύζυγος της συντρόφου του βασικός ύποπτος
Ελλάδα

Αγία Παρασκευή: Πολωνός 43 ετών το θύμα της δολοφονίας – Ο πρώην σύζυγος της συντρόφου του βασικός ύποπτος

Σάλος με πασίγνωστο Έλληνα τραγουδιστή: Χώρισε ζευγάρι συναδέλφων από το… βίτσιο του!
Lifestyle

Σάλος με πασίγνωστο Έλληνα τραγουδιστή: Χώρισε ζευγάρι συναδέλφων από το… βίτσιο του!

“Καλοκαίρι παρέα” με την Κατερίνα Καραβάτου στον Ant1
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

“Καλοκαίρι παρέα” με την Κατερίνα Καραβάτου στον Ant1

Ομαδικός βιασμός στο Κερατσίνι: «Ήμουν γεμάτη αίματα και με απείλησαν να μην μιλήσω» λέει η 14χρονη
Ελλάδα

Ομαδικός βιασμός στο Κερατσίνι: «Ήμουν γεμάτη αίματα και με απείλησαν να μην μιλήσω» λέει η 14χρονη

Πρώην τρόφιμος που είχε καταγγείλει τον πατέρα  Αντώνιο αποκαλύπτει ότι είπε ψέματα στην καταγγελία του: Πήγα μια φορά στην εκκλησία, είδα τον πατέρα Αντώνιο, του είπα “συγνώμη  πάτερ” και…
Videos

Πρώην τρόφιμος που είχε καταγγείλει τον πατέρα Αντώνιο αποκαλύπτει ότι είπε ψέματα στην καταγγελία του: Πήγα μια φορά στην εκκλησία, είδα τον πατέρα Αντώνιο, του είπα “συγνώμη  πάτερ” και…

zinapost.gr