search-button
cross-out

Κράκεν: Το μυθικό θαλάσσιο τέρας που «βάφτισε» τη νέα μετάλλαξη

H νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, με την επιστημονική κωδική ονομασία XΒΒ.1.5, και το παρατσούκλι «Κράκεν» έχει ήδη εξαπλωθεί σε δεκάδες χώρες, είναι πιο μεταδοτική και προκαλεί παγκόσμια ανησυχία. Τι σημαίνει όμως το προσωνύμιο που της έδωσαν;
Κράκεν: Το μυθικό θαλάσσιο τέρας που «βάφτισε» τη νέα μετάλλαξη

Το «Kράκεν» είναι ένα σκανδιναβικό μυθικό τέρας, που σύμφωνα με τους θρύλους της Βόρειας Ευρώπης ζούσε στη θάλασσα, είχε μορφή γιγαντιαίου χταποδιού και λέγεται ότι τρομοκρατούσε τα πλοία και τους ναυτικούς που είχαν την…ατυχία να το συναντήσουν στις ακτές της Νορβηγίας και της Γροιλανδίας.

«Κράκεν» είναι επίσης το προσωνύμιο για τη μετάλλαξη XBB.1.5, την οποία η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, μόλις ανακήρυξε την πιο μεταδοτική παραλλαγή της «Όμικρον» μέχρι σήμερα.

Αιώνες πριν ανησυχήσει τους ειδικούς, το «Κράκεν» ήταν ένα τρομακτικό πλάσμα που για πρώτη φορά αναφέρθηκε απο τον Νορβηγό επίσκοπο Pontoppidan (1753). Ήταν από τους πρώτους που μίλησε για ένα χταπόδι τεράστιου μεγέθους το οποίο είχε τη φήμη ότι κατέστρεφε πλοία. Ο Γάλλος Denys-Montfort ειδικός στα μαλάκια που έζησε τον 19ο αιώνα, είναι επίσης γνωστός για τις πρωτοποριακές του έρευνες σχετικά με την ύπαρξη γιγαντιαίων χταποδιών. Στις πρώτες περιγραφές, τα θαλάσσια πλάσματα περιγράφηκαν ότι έμοιαζαν περισσότερο με καβούρια παρά χταπόδια, και γενικά διέθεταν χαρακτηριστικά που σχετίζονται με μεγάλες φάλαινες και όχι με γιγαντιαία καλαμάρια.

Το μεγάλο χταπόδι «μπήκε» δυναμικά στη μυθοπλασία όταν ο μυθιστοριογράφος Βικτόρ Ουγκό (1866) παρουσίασε το χταπόδι της παράδοσης του Guernsey, το οποίο ταύτισε με το «κράκεν» του θρύλου. Αυτό οδήγησε στην απεικόνισή του από τον μεγάλο Ιούλιο Βερν, ο οποίος ωστόσο δεν έκανε διάκριση μεταξύ καλαμαριού και χταποδιού. Ο θρύλος του Κράκεν άλλωστε μπορεί να προήλθε από θεάσεις γιγάντιων καλαμαριών, τα οποία μπορεί να φτάσουν τα 12 έως 15 μέτρα σε μήκος.

Οι ειδικοί θεωρούν ότι το Κράκεν αποτελεί μια «τροποποιημένη» εκδοχή του γιγαντιαίου καλαμαριού της αβύσσου. Το καλαμάρι-γίγας εθεωρείτο και αυτό μυθικό πλάσμα, ωστόσο έως σήμερα έχουν περισυλλεγεί νεκρά περίπου 600 δείγματα του είδους, οι επιστήμονες όμως κατόρθωσαν για πρώτη φορά να το φωτογραφίσουν και να το παρατηρήσουν ζωντανό μόλις το 2004, όταν και «απομυθοποιήθηκε». Το γιγαντιαίο μαλάκιο συναντάται σε όλους τους ωκεανούς της Γης.

O «νονός» της μετάλλαξης Κράκεν
Ο άνθρωπος που έδωσε το προσωνύμιό της στη νέα μετάλλαξη της «Όμικρον» είναι ο καθηγητής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Guelph στο Οντάριο του Καναδά, δρ Ράιαν Γκρέγκορι. Εδώ και μήνες ο ίδιος προσπαθούσε να προτείνει πιο κοινά και εύπεπτα ονόματα για τα περίπλοκα στελέχη της COVID-19, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσει καλύτερα την εξελισσόμενη απειλή της «Όμικρον» στο κοινό.

Με τη συμβολή τόσο από επαγγελματίες όσο και από «πολίτες» επιστήμονες σε όλο τον κόσμο, ο ίδιος έχει συντάξει λίστα με αξιομνημόνευτα ονόματα από την ελληνική μυθολογία και άλλους τομείς- «Χείρων, Άργος, Βασιλίσκος και Tυφώνας» – για τη μετάλλαξη που οι γιατροί πιστεύουν ότι αποτελούν τη μεγαλύτερη απειλή στο εγγύς μέλλον.

Είπε στο Fortune ότι εμπνεύστηκε από έναν χρήστη του Twitter που ονόμασε το στέλεχος Omicron BA.2.75 «Κένταυρο» αυτό το καλοκαίρι και είδε τα μέσα ενημέρωσης και ορισμένους ειδικούς να υιοθετούν το «παρατσούκλι».

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Health

Latest

zinapost.gr