search-button
cross-out

Ξεροτήγανα Κρήτης από την Εύα Παρακεντάκη!

Αυτό το έργο τέχνης είναι και νηστίσιμο!
Ξεροτήγανα Κρήτης από την Εύα Παρακεντάκη!

Το συνηθίζουμε στις χαρές μας εδώ στην Κρήτη. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Λίγο εξάσκηση θέλει! Τολμήστε το!

Ξεροτήγανα Κρήτης!
Για τα ξεροτήγανα
-500 γρ. αλεύρι σκληρό

-70 ml τσικουδιά

-Χυμό από μισό λεμόνι

-4 κ.σ. λάδι

-1 κ.γ. αλάτι

-1 κ.γ. ζάχαρη

-200 ml νερό χλιαρό

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:
-750 γρ. ζάχαρη

-750 ml νερό

-400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

-1 ξύλο κανέλας

-Χυμό από μισό λεμόνι

Για το γαρνίρισμα:
-Σουσάμι καβουρδισμένο και καρύδια

-Κανέλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το αλεύρι και όλα τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι μας περίπου μία ώρα.

Ανοίγουμε  με το πλάστη μας ένα πάρα πολύ λεπτό φύλλο.

Το μυστικό για να γίνουν λευκά τα ξεροτήγανα, είναι ένα!
Πολυ λεπτό φύλλο έτσι ώστε να ψηθεί με το που θα μπεί στο καυτό λάδι!
Κόβουμε λωρίδες που έχουν μήκος 60-70 εκατοστά με το ροδελάκι που κάνει δοντάκια στγο ζυμάρι μας.

Στηρίζουμε την κάθε λωρίδα ζυμαριού  σε μία  πιρούνα και τυλίγουμε γύρω-γύρω από το πιρούνι έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία φωλιά.

Τέλος, σπρώχνουμε τη φωλιά μας μέσα στο καφτό και κρατάμε με την πιρούνα και ένα πιρούνι ακόμη ώστε να μην ξετυλιχτεί και να μείνει στρογγυλό.

Το γυρίζουμε να τηγανιστεί καλά κι από την άλλη πλευρά και το βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας έτσι ώστε να απορροφηθεί τυχόν λάδι που έχει μείνει επάνω.

Όταν κρυώσουν εντελώς ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.

Βράζουμε όλα τα υλικά για οκτώ λεπτά και έτσι όπως είναι ζεστό το σιρόπι τα βουτάμε ένα-ένα μέσα για μισό λεπτό.

Τα γυρίζουμε κι από τις δύο μεριές να σιροπιαστούν σωστά και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε πάνω σε ένα σύρμα να φύγει το περιττό σιρόπι.

Σε 2 λεπτάκια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδια σουσάμι και κανέλα.

Δοκιμάστε και να είστε σίγουροι: τα Ξεροτήγανα Κρήτης, θα γίνει το αγαπημένο σας γλύκισμα για κάθε γιορτινή ημέρα!

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας φέρεται να έκανε κρατούμενος όταν έμαθε πως θα προφυλακιστεί
Ελλάδα

Δολοφονία Λυγγερίδη: Απόπειρα αυτοκτονίας φέρεται να έκανε κρατούμενος όταν έμαθε πως θα προφυλακιστεί

«Ξεσκονίζουν» τα σχέδια της κηδείας του βασιλιά Καρόλου – Ετοιμάζονται για την επιχείρηση “Menai Bridge”
Lifestyle news

«Ξεσκονίζουν» τα σχέδια της κηδείας του βασιλιά Καρόλου – Ετοιμάζονται για την επιχείρηση “Menai Bridge”

Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Το νομικό πλαίσιο για την κοινή περιουσία του πρώην ζευγαριού
Lifestyle news

Νικόλαος – Τατιάνα Μπλάτνικ: Το νομικό πλαίσιο για την κοινή περιουσία του πρώην ζευγαριού

Το “Γηροκομείο” με τον Ηλία Ψινάκη κάνει πρεμιέρα στο Open
Media news

Το “Γηροκομείο” με τον Ηλία Ψινάκη κάνει πρεμιέρα στο Open

Νίσυρος: Ο πατέρας του 12χρονου που κατήγγειλε πρώτος τον 63χρονο δημόσιο υπάλληλο σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στη Ζήνα το βράδυ
Videos

Νίσυρος: Ο πατέρας του 12χρονου που κατήγγειλε πρώτος τον 63χρονο δημόσιο υπάλληλο σε μια συγκλονιστική εξομολόγηση στη Ζήνα το βράδυ

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά μηνύματα για την υγεία του – «Άρχισε να αναπνέει μόνος του»
Lifestyle news

Δημήτρης Κόκοτας: Θετικά μηνύματα για την υγεία του – «Άρχισε να αναπνέει μόνος του»

Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση 47χρονου ρεμπέτη από τις Συκιές
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Πυκνώνει το μυστήριο με την εξαφάνιση 47χρονου ρεμπέτη από τις Συκιές

Προφυλακίστηκε ο «Κοκός», ηγετικό στέλεχος των χούλιγκανς – Συνεχίζονται οι απολογίες- Συνολικά τέσσερις κατηγορούμενοι ελεύθεροι και δύο προφυλακίσεις
Ελλάδα

Προφυλακίστηκε ο «Κοκός», ηγετικό στέλεχος των χούλιγκανς – Συνεχίζονται οι απολογίες- Συνολικά τέσσερις κατηγορούμενοι ελεύθεροι και δύο προφυλακίσεις

zinapost.gr