search-button
cross-out

Ξεροτήγανα Κρήτης από την Εύα Παρακεντάκη!

Αυτό το έργο τέχνης είναι και νηστίσιμο!
Ξεροτήγανα Κρήτης από την Εύα Παρακεντάκη!

Το συνηθίζουμε στις χαρές μας εδώ στην Κρήτη. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Λίγο εξάσκηση θέλει! Τολμήστε το!

Ξεροτήγανα Κρήτης!
Για τα ξεροτήγανα
-500 γρ. αλεύρι σκληρό

-70 ml τσικουδιά

-Χυμό από μισό λεμόνι

-4 κ.σ. λάδι

-1 κ.γ. αλάτι

-1 κ.γ. ζάχαρη

-200 ml νερό χλιαρό

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:
-750 γρ. ζάχαρη

-750 ml νερό

-400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

-1 ξύλο κανέλας

-Χυμό από μισό λεμόνι

Για το γαρνίρισμα:
-Σουσάμι καβουρδισμένο και καρύδια

-Κανέλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το αλεύρι και όλα τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι μας περίπου μία ώρα.

Ανοίγουμε  με το πλάστη μας ένα πάρα πολύ λεπτό φύλλο.

Το μυστικό για να γίνουν λευκά τα ξεροτήγανα, είναι ένα!
Πολυ λεπτό φύλλο έτσι ώστε να ψηθεί με το που θα μπεί στο καυτό λάδι!
Κόβουμε λωρίδες που έχουν μήκος 60-70 εκατοστά με το ροδελάκι που κάνει δοντάκια στγο ζυμάρι μας.

Στηρίζουμε την κάθε λωρίδα ζυμαριού  σε μία  πιρούνα και τυλίγουμε γύρω-γύρω από το πιρούνι έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία φωλιά.

Τέλος, σπρώχνουμε τη φωλιά μας μέσα στο καφτό και κρατάμε με την πιρούνα και ένα πιρούνι ακόμη ώστε να μην ξετυλιχτεί και να μείνει στρογγυλό.

Το γυρίζουμε να τηγανιστεί καλά κι από την άλλη πλευρά και το βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας έτσι ώστε να απορροφηθεί τυχόν λάδι που έχει μείνει επάνω.

Όταν κρυώσουν εντελώς ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.

Βράζουμε όλα τα υλικά για οκτώ λεπτά και έτσι όπως είναι ζεστό το σιρόπι τα βουτάμε ένα-ένα μέσα για μισό λεπτό.

Τα γυρίζουμε κι από τις δύο μεριές να σιροπιαστούν σωστά και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε πάνω σε ένα σύρμα να φύγει το περιττό σιρόπι.

Σε 2 λεπτάκια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδια σουσάμι και κανέλα.

Δοκιμάστε και να είστε σίγουροι: τα Ξεροτήγανα Κρήτης, θα γίνει το αγαπημένο σας γλύκισμα για κάθε γιορτινή ημέρα!

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

Λένα Σαμαρά: Το πρώτο μήνυμα του Κώστα Σαμαρά μετά την κηδεία της αδελφής του – «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου»
Ελλάδα

Λένα Σαμαρά: Το πρώτο μήνυμα του Κώστα Σαμαρά μετά την κηδεία της αδελφής του – «Ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου»

Σοκ στη Μελβούρνη από τη δολοφονία της Ελληνοαυστραλής και τον αποκεφαλισμό του συντρόφου της – Ο δράστης μετά πήγε για μπέργκερ
Κόσμος

Σοκ στη Μελβούρνη από τη δολοφονία της Ελληνοαυστραλής και τον αποκεφαλισμό του συντρόφου της – Ο δράστης μετά πήγε για μπέργκερ

Ξέσπασε ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα
Lifestyle

Ξέσπασε ο Δημήτρης Γκοτσόπουλος για τις καταστροφικές πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Φωτιά στην Πάτρα: Canadair ανεφοδιάζεται δίπλα από την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου – Δείτε βίντεο
Ελλάδα

Φωτιά στην Πάτρα: Canadair ανεφοδιάζεται δίπλα από την Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου – Δείτε βίντεο

Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώνεται το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων
Ελλάδα

Φωτιά στην Αχαΐα: Εκκενώνεται το «Καραμανδάνειο» Νοσοκομείο Παίδων

Φωτιά στην Αχαΐα: 550 αυτοκίνητα κάηκαν στο Τελωνείο Πατρών
Ελλάδα

Φωτιά στην Αχαΐα: 550 αυτοκίνητα κάηκαν στο Τελωνείο Πατρών

Η μέρα που όλοι χειροκρότησαν την Γεωργία Βασιλειάδου: Θεατής την είπε άσχημη και η απάντηση που του έδωσε έμεινε στην ιστορία
Lifestyle news

Η μέρα που όλοι χειροκρότησαν την Γεωργία Βασιλειάδου: Θεατής την είπε άσχημη και η απάντηση που του έδωσε έμεινε στην ιστορία

Ραγίζει καρδιές η μητέρα  του 29χρονου Αλέξανδρου που σκοτώθηκε σε ασανσέρ: Ακόμα δεν ξέρω πώς έφυγε ο γιος μου…
Videos

Ραγίζει καρδιές η μητέρα του 29χρονου Αλέξανδρου που σκοτώθηκε σε ασανσέρ: Ακόμα δεν ξέρω πώς έφυγε ο γιος μου…

zinapost.gr