search-button
cross-out

Ξεροτήγανα Κρήτης από την Εύα Παρακεντάκη!

Αυτό το έργο τέχνης είναι και νηστίσιμο!
Ξεροτήγανα Κρήτης από την Εύα Παρακεντάκη!

Το συνηθίζουμε στις χαρές μας εδώ στην Κρήτη. Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται. Λίγο εξάσκηση θέλει! Τολμήστε το!

Ξεροτήγανα Κρήτης!
Για τα ξεροτήγανα
-500 γρ. αλεύρι σκληρό

-70 ml τσικουδιά

-Χυμό από μισό λεμόνι

-4 κ.σ. λάδι

-1 κ.γ. αλάτι

-1 κ.γ. ζάχαρη

-200 ml νερό χλιαρό

Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα

Για το σιρόπι:
-750 γρ. ζάχαρη

-750 ml νερό

-400 γρ. μέλι θυμαρίσιο

-1 ξύλο κανέλας

-Χυμό από μισό λεμόνι

Για το γαρνίρισμα:
-Σουσάμι καβουρδισμένο και καρύδια

-Κανέλα

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το αλεύρι και όλα τα υλικά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μία σφιχτή ζύμη. Ξεκουράζουμε το ζυμάρι μας περίπου μία ώρα.

Ανοίγουμε  με το πλάστη μας ένα πάρα πολύ λεπτό φύλλο.

Το μυστικό για να γίνουν λευκά τα ξεροτήγανα, είναι ένα!
Πολυ λεπτό φύλλο έτσι ώστε να ψηθεί με το που θα μπεί στο καυτό λάδι!
Κόβουμε λωρίδες που έχουν μήκος 60-70 εκατοστά με το ροδελάκι που κάνει δοντάκια στγο ζυμάρι μας.

Στηρίζουμε την κάθε λωρίδα ζυμαριού  σε μία  πιρούνα και τυλίγουμε γύρω-γύρω από το πιρούνι έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία φωλιά.

Τέλος, σπρώχνουμε τη φωλιά μας μέσα στο καφτό και κρατάμε με την πιρούνα και ένα πιρούνι ακόμη ώστε να μην ξετυλιχτεί και να μείνει στρογγυλό.

Το γυρίζουμε να τηγανιστεί καλά κι από την άλλη πλευρά και το βγάζουμε με μία τρυπητή κουτάλα πάνω σε χαρτί κουζίνας έτσι ώστε να απορροφηθεί τυχόν λάδι που έχει μείνει επάνω.

Όταν κρυώσουν εντελώς ετοιμάζουμε το σιρόπι μας.

Βράζουμε όλα τα υλικά για οκτώ λεπτά και έτσι όπως είναι ζεστό το σιρόπι τα βουτάμε ένα-ένα μέσα για μισό λεπτό.

Τα γυρίζουμε κι από τις δύο μεριές να σιροπιαστούν σωστά και στη συνέχεια τα μεταφέρουμε πάνω σε ένα σύρμα να φύγει το περιττό σιρόπι.

Σε 2 λεπτάκια τα μεταφέρουμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με καρύδια σουσάμι και κανέλα.

Δοκιμάστε και να είστε σίγουροι: τα Ξεροτήγανα Κρήτης, θα γίνει το αγαπημένο σας γλύκισμα για κάθε γιορτινή ημέρα!

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

Σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης από καθηγητή φροντιστηρίου: Σοκ από τα στοιχεία της δικογραφίας
Ελλάδα

Σεξουαλική κακοποίηση 11χρονης από καθηγητή φροντιστηρίου: Σοκ από τα στοιχεία της δικογραφίας

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σήμερα Σάββατο στη χώρα
Καιρός

Καιρός: Βροχές και καταιγίδες σήμερα Σάββατο στη χώρα

La Casa de Papel: Έφτασε το τέλος! Ανέβηκε στο Netflix το δεύτερο μέρος της 5ης σεζόν
Media news

La Casa de Papel: Έφτασε το τέλος! Ανέβηκε στο Netflix το δεύτερο μέρος της 5ης σεζόν

Αλήθειες με την Ζήνα – Τροχός της Τύχης-Shopping Star: Πρωτιά τον Νοέμβριο για τις αγαπημένες εκπομπές του Star
Τηλεθέαση

Αλήθειες με την Ζήνα – Τροχός της Τύχης-Shopping Star: Πρωτιά τον Νοέμβριο για τις αγαπημένες εκπομπές του Star

Η δολοφονία του μικρού Αρθουρ που σόκαρε τον κόσμο- Οι γονείς του τον δηλητηρίαζαν καθημερινά με “πολτό αλατιού”-Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν με το πέρας της δίκης
Κόσμος

Η δολοφονία του μικρού Αρθουρ που σόκαρε τον κόσμο- Οι γονείς του τον δηλητηρίαζαν καθημερινά με “πολτό αλατιού”-Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν με το πέρας της δίκης

Άγριες Μέλισσες: Ένας εφιαλτικός πόλεμος ξεκινάει και μια απόπειρα αυτοκτονίας θα ταράξει τα νερά με απρόβλεπτες συνέπειες…
TV Program

Άγριες Μέλισσες: Ένας εφιαλτικός πόλεμος ξεκινάει και μια απόπειρα αυτοκτονίας θα ταράξει τα νερά με απρόβλεπτες συνέπειες…

“Πρέπει να σας ενημερώσω…”: Συγκλονίζει εντατικολόγος για το πώς ανακοινώνει τους νεκρούς από κορονοϊό στις οικογένειές τους
Ελλάδα

“Πρέπει να σας ενημερώσω…”: Συγκλονίζει εντατικολόγος για το πώς ανακοινώνει τους νεκρούς από κορονοϊό στις οικογένειές τους

Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά
Shopping

Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά

zinapost.gr