search-button
cross-out

Τα μελομακάρονα της Εύας Παρακεντάκη

Τι πιο γιορτινό από ένα καλά μελωμένο μελομακάρονο;
Τα μελομακάρονα της Εύας Παρακεντάκη

Θα σας δείξω πως μπορείτε να φτιάξετε τα νοστιμότερα μελομακάρονα με μια  “τσαχπινιά”. Τραγανά απ’ εξω απόλυτα μελωμένο από μέσα, με ολόκληρα καρύδια.

Η σοκολάτα, το καρύδι και το θυμαρίσιο μέλι… Απογείωση!

Για τα μελομακάρονα

-430 ml ελαιόλαδο

-190 ml νερό

-125 ml χυμό από φρέσκα πορτοκάλια

-230 γρ ζάχαρη καστανή

-200 γρ καρύδι

-Ξύσμα από 1 πορτοκάλι

-25 ml κονιάκ

-10 γρ μπέικιν πάουντερ

-7 γρ. σόδα

-1 κ.γ κανέλα

-1/4 κ.γ γαρύφαλλο

-800 – 900 γρ. αλεύρι

Για το σιρόπι

-1 κιλό ζάχαρη καστανή

-750 ml νερό

-Χυμό από μισό λεμόνι και την φλούδα του

-150 γρ μέλι θυμαρίσιο

-1 ξύλο κανέλας

Για την  επικάλυψη

-300 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα

-σουσάμι

-καρύδι

-μέλι

Εκτέλεση

Πρώτα απ’όλα φτιάχνουμε το σιρόπι. Γιατί πρέπει να είναι απόλυτα κρύο και να βουτάμε μέσα τα καυτά μελομακάρονα. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μία κατσαρόλα για το σιρόπι. Από εκείνη την στιγμή μετράμε πέντε λεπτά να βράζει το σιρόπι μας και μετά σβήνουμε.Σε μία λεκάνη βάζουμε όλα τα υγρά και την ζάχαρη και ανακατεύουμε με μία κουτάλα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.

Προσθέτουμε τα κανελογαρύφαλλα το ξύσμα και κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και την σόδα. Τέλος βάζουμε τα καρύδια.

Καβουρντίζουμε το σουσάμι και το περνάμε από το μπλέντερ μαζί με καρύδια.

Μυστικό: Δεν πλάθουμε πολύ γιατί θέλουμε ένα αφράτο μείγμα!

Ξεκινάμε να πλάθουμε και να αραδιάζουμε τα μελομακάρονα σε λαμαρίνα με λαδόκολλα.

Το σχέδιο το πετυχαίνουμε με πιρούνι.Εγώ έχω ένα παλιό κρυστάλλινο της γιαγιάς μου, το οποίο από την πίσω πλευρά έχει σχέδια. Περνάω λοιπόν το μελομακάρονο από επάνω και δημιουργώ μία στάμπα!

Ψήνω στους 180° 20-25 λεπτά αναλόγως το φούρνο.

Καβουρντίζουμε το σουσάμι και το περνάμε από το μπλέντερ μαζί με καρύδια.

Σιροπιάζουμε αμέσως μόλις τα βγάλουμε από τον φούρνο, βουτώντας το ζεστό μελομακάρονο στο κρύο σιρόπι. Και αμέσως τα βουτάμε στο μείγμα σουσάμι-καρύδια.

Αυτά που θέλουμε να τα σοκολατιάσουμε δεν τα βουτάμε στο σουσάμι. Αυτό που κάνουμε είναι να  αφήσουμε να κρυώσουν τα μελομακάρονα, σε ένα μπεν μαρί να λιώσουμε την κουβερτούρα και στη συνέχεια βουτάμε  ένα-ένα τα μελομακάρονα.

Τα αραδιάζω σε ένα ταψί με λαδόκολλα και τα πασπαλίζω με καρύδι.

Όταν παγώσει η σοκολάτα τα στολίζω στη πιατέλα μου.

Καλά Χριστούγεννα και Χαρούμενη νέα χρονιά να έχουμε γεμάτη υγεία!

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Eva’s cooking

Latest

La Casa de Papel: Έφτασε το τέλος! Ανέβηκε στο Netflix το δεύτερο μέρος της 5ης σεζόν
Media news

La Casa de Papel: Έφτασε το τέλος! Ανέβηκε στο Netflix το δεύτερο μέρος της 5ης σεζόν

Αλήθειες με την Ζήνα – Τροχός της Τύχης-Shopping Star: Πρωτιά τον Νοέμβριο για τις αγαπημένες εκπομπές του Star
Τηλεθέαση

Αλήθειες με την Ζήνα – Τροχός της Τύχης-Shopping Star: Πρωτιά τον Νοέμβριο για τις αγαπημένες εκπομπές του Star

Η δολοφονία του μικρού Αρθουρ που σόκαρε τον κόσμο- Οι γονείς του τον δηλητηρίαζαν καθημερινά με “πολτό αλατιού”-Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν με το πέρας της δίκης
Κόσμος

Η δολοφονία του μικρού Αρθουρ που σόκαρε τον κόσμο- Οι γονείς του τον δηλητηρίαζαν καθημερινά με “πολτό αλατιού”-Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν με το πέρας της δίκης

Άγριες Μέλισσες: Ένας εφιαλτικός πόλεμος ξεκινάει και μια απόπειρα αυτοκτονίας θα ταράξει τα νερά με απρόβλεπτες συνέπειες…
TV Program

Άγριες Μέλισσες: Ένας εφιαλτικός πόλεμος ξεκινάει και μια απόπειρα αυτοκτονίας θα ταράξει τα νερά με απρόβλεπτες συνέπειες…

“Πρέπει να σας ενημερώσω…”: Συγκλονίζει εντατικολόγος για το πώς ανακοινώνει τους νεκρούς από κορονοϊό στις οικογένειές τους
Ελλάδα

“Πρέπει να σας ενημερώσω…”: Συγκλονίζει εντατικολόγος για το πώς ανακοινώνει τους νεκρούς από κορονοϊό στις οικογένειές τους

Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά
Shopping

Αυτό είναι το εορταστικό ωράριο των καταστημάτων – Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά

«Βαρβάρα»: Πώς θα φτιάξετε το εκπληκτικό θρακιώτικο γλυκό για την αυριανή εορτή
Cooking

«Βαρβάρα»: Πώς θα φτιάξετε το εκπληκτικό θρακιώτικο γλυκό για την αυριανή εορτή

Όλα αλλάζουν στον Σασμό: Πόσο ασφαλές είναι πλέον το μεγαλύτερο μυστικό του Μαθιού;
TV Program

Όλα αλλάζουν στον Σασμό: Πόσο ασφαλές είναι πλέον το μεγαλύτερο μυστικό του Μαθιού;

zinapost.gr