search-button
cross-out

Belle Helene-Ποσέ αχλάδι με σάλτσα σοκολάτας από την Εύα Παρακεντάκη

Belle Helene-Ποσέ αχλάδι με σάλτσα σοκολάτας από την Εύα Παρακεντάκη

Ένα γλυκό που δημιούργησε ο  σπουδαίος Γάλλος Chef Auguste Escoffier,  πρωτοπόρος της σύγχρονης γαλλικής κουζίνας. Επινόησε το επιδόρπιο αυτό το 1870, σε ηλικία 24 ετών. Έδωσε σε αυτό το γλυκό του, το όνομα της όμορφης Helene, ηρωίδας στην οπερέτα του Jacques Offenbach «La belle Hélène», που παρουσιάστηκε για πρώτη στις 17 Δεκεμβρίου 1864 στο Théâtre des Variétés στο Παρίσι. Γλυκά, ώριμα αχλάδια ξεφλουδίζονται και σιγοβράζονται σε γλυκό λευκό κρασί με μπαχαρικά . Αφού κρυώσουν εντελώς, σερβίρονται με παγωτό βανίλια και ζεστή σάλτσα σοκολάτας. Ο Escoffier το γάρνιρε  με ζαχαρωμένες βιολέτες.

Αυτός ο μοναδικός συνδυασμός ζουμερών αχλαδιών, πικρής σοκολάτας και παγωτού είναι ελαφρύ σαν πούπουλο..γλυκό σαν όνειρο!

YΛΙΚΑ

  • 8 αχλάδια
  • 1 μπουκάλι γλυκό κρασί λευκό
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • 2-3 ξυλαράκια γαρύφαλλο
  • 1-2 Αστεροειδή γλυκάνισο(προαιρετικά)
  • Σάλτσα σοκολάτας
  • 200 γρ. κουβερτούρα
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 200 γρ. φουντούκι(προαιρετικά)
  • 1 κ.σ μέλι

Εκτέλεση

Ξεφλουδίζουμε τα αχλάδια,βγάζουμε το κουκούτσι και τα βράζουμε ολόκληρα  στο κρασί στο  οποίο προσθέτουμε με τα μπαχαρικά μας και το μέλι. Το βράζουμε για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά. Αφού μαλακώσουν αφαιρούμε τα αχλάδια και βράζουμε το κρασί μέχρι να δέσει και να γίνει σιρόπι. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος και την προσθέτουμε στο μπολ με τη κουβερτούρα για να τη λιώσουμε.

Περιχύνουμε με σιρόπι και μετά τη  σοκολάτα . Σερβίρουμε με παγωτό.

Το φουντούκι και ο γλυκάνισος δεν είναι στην αρχική συνταγή. Στην αρχική συνταγή είναι φιλέ αμυγδάλου, αλλά εγώ λατρεύω τα φουντούκια και τον γλυκάνισο και έκανα αυτή την μικρή παραλλαγή.

Λίγα λόγια για την Εύα

H Εύα Παρακεντάκη  γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα από Κρητικούς γονείς. Μεγάλωσε μέσα σε φούρνους και ζαχαροπλαστεία της οικογένειας. Σπούδασε δημόσιες σχέσεις  και συνεργάστηκε 10 χρόνια με εταιρείες στην θέση της Διεύθυνσης προσωπικού. Παράλληλα παρακολουθούσε σεμινάρια γευσιγνωσίας και οινογνωσίας καθώς και σεμινάρια μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής .

Από το 2005 εγκαταστάθηκε μόνιμα στο Ρέθυμνο όπου και ασχολήθηκε αποκλειστικά με την γαστρονομία. Για 5 χρόνια είχε την δική της καθημερινή εκπομπή μαγειρικής Mama Mia σε τοπικό κανάλι . Από την τηλεοπτική σεζόν 2020-21 θα είναι μέλος της ομάδας «Αλήθειες με τη Ζήνα» στο Star channel και θα μαγειρεύει για εμάς φαγάκι με συνάισθημα.

Συνεργάζεται με περιοδικά γεύσης και πολλά site γαστρονομικού ενδιαφέροντος . Διατηρεί το δικό της κανάλι στο Youtube και το δικό της site με συνταγές και συμβουλές μαγειρικής. Είναι εισηγήτρια σεμιναρίων μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής  σε σχολές μαγειρικής.

Είναι κριτής στον θεσμό 100 restaurant awards, μητέρα τριών παιδιών και λάτρης του ευ ζην, της  ελληνικής διατροφής και προϊόντων αλλά και της τροφοσυλλογής.

Που θα την βρείτε:

Συνταγές Μαγειρικής

https://www.youtube.com/channel/UCx93nyCqjyAjbBqBf3bcsqg/

https://www.instagram.com/eva_parakentaki/

https://www.facebook.com/EvaInTasteland/

Cooking

Latest

zinapost.gr