search-button
cross-out

Μπακαλιάρος «αγιορείτικος» με κολοκυθάκια και κρεμμυδόζουμο

Μπακαλιάρος «αγιορείτικος» με κολοκυθάκια και κρεμμυδόζουμο

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

1.600 γρ. μπακαλιάροι φρέσκοι, καθαρισμένοι (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να τους φιλετάρει και να μας δώσει τα κεφάλια και τα κόκαλα για τον ζωμό)
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
800 γρ. τρυφερά, μικρά κολοκυθάκια, καθαρισμένα και ολόκληρα
5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
ο χυμός από 2 λεμόνια
180 ml λευκό ξηρό κρασί
1/2 μαραθόριζα, σε λεπτά μπαστουνάκια
1 κουτ. σούπας μάραθος, ψιλοκομμένος
150 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
λευκό πιπέρι
12 κορφούλες μαϊντανού (για γαρνίρισμα)

Διαδικασία

Κρεμμυδόζουμο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό και τα κρεμμύδια, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή τα μεταφέρουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα τα κεφάλια και τα κόκαλα των ψαριών μαζί με 60 ml από το κρασί και 300 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου βάζουμε λίγα λεπτοκομμένα μπαστουνάκια από φινόκιο και τα τυλίγουμε σε ρολάκια, με το δέρμα προς τα έξω.
Τακτοποιούμε τα ρολάκια μέσα στον νταβά (πλατιά και ρηχή μεταλλική κατσαρόλα με χοντρό πάτο), αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το κρεμμυδόζουμο, το υπόλοιπο κρασί και τον ζωμό από τα ψαροκόκαλα.
Τα υγρά πρέπει να μισοσκεπάσουν τα υλικά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε πολύ λίγο νερό
Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις ξεκινήσουν τα υγρά να κοχλάζουν, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα κολοκυθάκια και το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό.
Ρίχνουμε τον λεμονοχυμό, σείουμε την κατσαρόλα για να ενωθεί με τη σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον μάραθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Αντιγόνη Μακρή:  Γιατί έχει πάντα ένα κοχύλι στη τσάντα της;
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Αντιγόνη Μακρή: Γιατί έχει πάντα ένα κοχύλι στη τσάντα της;

Κακοποίηση παιδιών στη Λάρισα: Τρομάζει η περιγραφή του παιδιάτρου που εξέτασε τα δύο αδελφάκια
Ελλάδα

Κακοποίηση παιδιών στη Λάρισα: Τρομάζει η περιγραφή του παιδιάτρου που εξέτασε τα δύο αδελφάκια

Γιώργος Παράσχος:  Ο γιατρός μου είπε, ότι έχω καρκίνο και διπλό καρκίνο. Είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι μου φέρει ο Θεός…
Lifestyle

Γιώργος Παράσχος: Ο γιατρός μου είπε, ότι έχω καρκίνο και διπλό καρκίνο. Είμαι έτοιμος να δεχτώ ότι μου φέρει ο Θεός…

Συγκινεί η δεύτερη σύζυγος του Νίκου Γαλανού:  Στο τελευταίο μας τηλεφώνημα μου είπε….
Videos

Συγκινεί η δεύτερη σύζυγος του Νίκου Γαλανού: Στο τελευταίο μας τηλεφώνημα μου είπε….

Λάρισα: Σοκαριστικές φωτογραφίες από τα καψίματα με τσιγάρα στα κορμιά των παιδιών – «Περίπου 20 λεπτά μας έκαιγε και μας χτυπούσε»
Uncategorized

Λάρισα: Σοκαριστικές φωτογραφίες από τα καψίματα με τσιγάρα στα κορμιά των παιδιών – «Περίπου 20 λεπτά μας έκαιγε και μας χτυπούσε»

Νίκος Γαλανός: Που και πότε θα γίνει η κηδεία του και ποια είναι η επιθυμία της οικογένειας του
Lifestyle

Νίκος Γαλανός: Που και πότε θα γίνει η κηδεία του και ποια είναι η επιθυμία της οικογένειας του

Άγιος έρωτας – Η Καλλιόπη μαθαίνει την αλήθεια για τον Αργύρη και… αρπάζει την καραμπίνα!
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Άγιος έρωτας – Η Καλλιόπη μαθαίνει την αλήθεια για τον Αργύρη και… αρπάζει την καραμπίνα!

Συγκινεί η σύζυγος του Δημήτρη Σούρα: Ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός με τον Γαλανό και θα κάνει παρέα με τον Δημήτρη μου…
Videos

Συγκινεί η σύζυγος του Δημήτρη Σούρα: Ο ουρανός θα γίνει πιο γαλανός με τον Γαλανό και θα κάνει παρέα με τον Δημήτρη μου…

zinapost.gr