search-button
cross-out

Μπακαλιάρος «αγιορείτικος» με κολοκυθάκια και κρεμμυδόζουμο

Μπακαλιάρος «αγιορείτικος» με κολοκυθάκια και κρεμμυδόζουμο

30′ προετοιμασία
1 ώρα και 30′ μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

1.600 γρ. μπακαλιάροι φρέσκοι, καθαρισμένοι (ζητάμε από τον ψαρομανάβη μας να τους φιλετάρει και να μας δώσει τα κεφάλια και τα κόκαλα για τον ζωμό)
5 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, χοντροκομμένα
800 γρ. τρυφερά, μικρά κολοκυθάκια, καθαρισμένα και ολόκληρα
5-6 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
ο χυμός από 2 λεμόνια
180 ml λευκό ξηρό κρασί
1/2 μαραθόριζα, σε λεπτά μπαστουνάκια
1 κουτ. σούπας μάραθος, ψιλοκομμένος
150 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού θαλασσινό αλάτι
λευκό πιπέρι
12 κορφούλες μαϊντανού (για γαρνίρισμα)

Διαδικασία

Κρεμμυδόζουμο

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε 2 λίτρα νερό και τα κρεμμύδια, σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
Στη συνέχεια τα πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ (ή τα μεταφέρουμε στον πολυκόφτη που διαθέτουμε) και τα αφήνουμε στην άκρη.
Παράλληλα, βάζουμε σε άλλη κατσαρόλα τα κεφάλια και τα κόκαλα των ψαριών μαζί με 60 ml από το κρασί και 300 ml νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 15 λεπτά.
Σουρώνουμε και κρατάμε στην άκρη τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε τα φιλέτα μπακαλιάρου βάζουμε λίγα λεπτοκομμένα μπαστουνάκια από φινόκιο και τα τυλίγουμε σε ρολάκια, με το δέρμα προς τα έξω.
Τακτοποιούμε τα ρολάκια μέσα στον νταβά (πλατιά και ρηχή μεταλλική κατσαρόλα με χοντρό πάτο), αραδιάζουμε τα κολοκυθάκια και αλατοπιπερώνουμε.
Προσθέτουμε το κρεμμυδόζουμο, το υπόλοιπο κρασί και τον ζωμό από τα ψαροκόκαλα.
Τα υγρά πρέπει να μισοσκεπάσουν τα υλικά. Εάν χρειαστεί, προσθέτουμε πολύ λίγο νερό
Σκεπάζουμε με το καπάκι και βράζουμε σε δυνατή φωτιά.
Μόλις ξεκινήσουν τα υγρά να κοχλάζουν, προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το σκόρδο, χαμηλώνουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το βράσιμο χωρίς καπάκι για περίπου 18-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς τα κολοκυθάκια και το ψάρι και να χυλώσει το φαγητό.
Ρίχνουμε τον λεμονοχυμό, σείουμε την κατσαρόλα για να ενωθεί με τη σάλτσα και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και τον μάραθο και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 230.

Ακολουθήστε το zinapost.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για Lifestyle, Showbiz, Gossip News και αποκλειστικά βιντεο.

Life

Latest

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 37χρονου Στέλιου που ανασύρθηκε νεκρός από το φαράγγι Αμπά στην Κρήτη: Έπεσε το μεσημέρι…. Μας τηλεφώνησε το βράδυ αλλά δεν μας είπε πως είχε τραυματιστεί για να μην μας στενοχωρήσει…
Videos

Ραγίζει καρδιές ο πατέρας του 37χρονου Στέλιου που ανασύρθηκε νεκρός από το φαράγγι Αμπά στην Κρήτη: Έπεσε το μεσημέρι…. Μας τηλεφώνησε το βράδυ αλλά δεν μας είπε πως είχε τραυματιστεί για να μην μας στενοχωρήσει…

Επιστρέφει το “Πάρα Πέντε” με το πιο νοσταλγικό Reunion
Uncategorized

Επιστρέφει το “Πάρα Πέντε” με το πιο νοσταλγικό Reunion

Πρώην παίκτης ριάλιτι επιτέθηκε σε ασφαλιστή στο Αίγιο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Ελλάδα

Πρώην παίκτης ριάλιτι επιτέθηκε σε ασφαλιστή στο Αίγιο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Άγιος έρωτας- Τζένη Καζάκου:  Κάποιος επιστρέφει στη ζωή της Δώρας
ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ

Άγιος έρωτας- Τζένη Καζάκου: Κάποιος επιστρέφει στη ζωή της Δώρας

Φοινικούντα: Ποιος ανέτρεψε τα δεδομένα – Τα κενά στο παζλ και τα ασφαλή συμπεράσματα των Αρχών
Uncategorized

Φοινικούντα: Ποιος ανέτρεψε τα δεδομένα – Τα κενά στο παζλ και τα ασφαλή συμπεράσματα των Αρχών

Φοινικούντα-“Λύγισε” στα δικαστήρια Καλαμάτας η μητέρα του συλληφθέντα ανιψιού: Ο γιος μου είναι αθώος, αγαπούσε τον θείο του. Του μίλησα και είναι χάλια. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί έχει συλληφθεί…
Videos

Φοινικούντα-“Λύγισε” στα δικαστήρια Καλαμάτας η μητέρα του συλληφθέντα ανιψιού: Ο γιος μου είναι αθώος, αγαπούσε τον θείο του. Του μίλησα και είναι χάλια. Δεν μπορεί να καταλάβει γιατί έχει συλληφθεί…

Τραγωδία στην Κύπρο: Αυτοκτόνησε 23χρονος κατάδικος, τον χρησιμοποιούσαν ως σκλάβο οι «βαρόνοι» της φυλακής
News

Τραγωδία στην Κύπρο: Αυτοκτόνησε 23χρονος κατάδικος, τον χρησιμοποιούσαν ως σκλάβο οι «βαρόνοι» της φυλακής

Λιγκουίνι με σάλτσα λεμονιού και πεκορίνο
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Λιγκουίνι με σάλτσα λεμονιού και πεκορίνο

zinapost.gr